El grup d'anàlisis de l'Instituto Coordenadas de Gobernanza y Economía Aplicada ha identificat "la gran presència i força" que les dones directives estan exercint en matèria de sostenibilitat. El medi ambient i el compromís social són claus, ja que els ciutadans cada vegada més manifesten el seu compromís i la seva preocupació pel planeta i demanen a les empreses que siguin responsables i actuïn desplegant la seva activitat salvaguardant l'impacte que tenen en l'entorn.

Els analistes de l'Institut Coordenades indiquen que, des de posicions directives, les dones són intensament compromeses amb les polítiques socials i mediambientals que, seguint el lema d'aquest any proposat per Nacions Unides per celebrar el Dia Internacional de la Dona, "aposten per un demà sostenible". L'estudi constata que la dona exerceix un lideratge des del compromís i l'empatia, amb una actitud democràtica i participativa que connecta amb aquesta necessitat de generar un impacte positiu al planeta i la societat.

Per això, l'Institut Coordenades considera significatiu proporcionar visibilitat a aquestes directives rellevants i ha elaborat un 'Top 10' de les directives més rellevants a Espanya per la seva aposta "per un demà sostenible". Jesús Sánchez Lambás, vicepresident Ejecutivo de l'Institut Coordenades, va indicar que "les dones en alts càrrecs directius estan aconseguint integrar la necessària evolució cap a models de gestió responsable. Aquests garanteixen una compensació de l'empremta que l'activitat industrial pugui tenir en el medi ambient i el desenvolupament de polítiques conscients i d'impacte positiu en les persones de l'organització i 'stakeholders'. Aquest grup que seleccionem representa aquest exercici responsable per assegurar un futur per a tothom des de diversos àmbits".

Top 10

Natalia Berenguer, general secretary de Danone Iberia, és llicenciada en Dret i es va incorporar a Danone fa ja més d'una dècada com a directora Jurídica i Secretària del Consell. Cinc anys després va passar a ocupar la secretària general per al sud d'Europa, agrupant les àrees de Comunicació i Relacions Externes, RSC, Legal i Regulatori, des d'on ha liderat la transformació de la companyia cap a un sistema alimentari més saludable i sostenible com B Corp de referència i primera al sector de gran consum.

Una transformació que es materialitza en accions concretes, com la substitució de la data de caducitat per la de consum preferent als seus productes per lluitar el malbaratament alimentari, responsable del 7% de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle; la subscripció d'un acord per a la creació de la planta solar més gran d'Europa, que subministra energia a totes les seves instal·lacions; o el seu ferm aposta per un model de producció i consum circular, com reflecteix la fita assolida recentment amb Lanjarón, el porfolio del qual és ja 100% rPET.

María Emilia Adán, degana-presidenta de Registradors d'Espanya, va ser reelegida en el càrrec el 2021 després de 4 anys al capdavant de la institució, la màxima dirigent del Col·legi de Registradors del nostre país aposta fermament per una societat més justa i sostenible.

En el camp de la transició ecològica hi ha un important paper dels registres per a la protecció de terres o espais costaners. Sota el seu mandat s'han enfortit eines com el Geoportal, la gran utilitat del qual ha quedat demostrada en tragèdies com la viscuda per l'erupció del volcà de La Palma. Compten amb un programa de compensació de l'empremta de carboni i polítiques d'eficiència energètica a les seves seus.

Amalia Santallusia, directora global de Recursos Humans i ESG de Fluidra. Des de la seva incorporació a Fluidra el novembre de 2019, Amalia Santallusia ha promogut la creació i implementació de l'estratègia global de la companyia, líder global al sector d'equipaments de piscina i wellness, en ESG (Environment, Social and Governance).

El seu full de ruta, denominat Responsibility Blueprint, Fluidra ha posat el focus en aconseguir ser una companyia neutra en carboni d'abast 1 -emissions directes- i 2 -indirectes- el 2027 i d'abast 3 -de tercers com a proveïdors- el 2050.

La companyia, present a més de 45 països, ha traslladat ja aquest full de ruta a totes les seves delegacions perquè comencin a treballar en ella aquest mateix any. Productes sostenibles, economia circular, consum d'energia renovable, solucions connectades o l'eficiència energètica a les seves fàbriques, són alguns dels puntals d'aquest pla.

Therese Jamaa, vicepresidenta d'Huawei España, acaba d'incorporar-se a Huawei com a vicepresidenta per a Espanya, un càrrec de nova creació. Un dels reptes de Jamaa és contribuir a potenciar els ODS i especialment a tancar la fractura digital i portar una societat més desenvolupada, igualitària, i sostenible. Huawei ja ha desplegat nombroses iniciatives en aquest camp com 'Skills on Wheels' i 'Connecting Schools' beneficiant més de 60.000 persones fent més accessible la tecnologia en les escoles.

També la seva aposta per les energies renovables, un àmbit en el qual Huawei ha desplegat les seves solucions d'energia digital a més de 170 països i regions, donant servei a un terç de la població mundial.

Teresa Parejo, directora de Sostenibilitat de Iberia, és investigadora experta en sostenibilitat, va deixar el món acadèmic per marcar el compliment dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en l'aerolínia, en l'àmbit ambiental i social de la companyia -a la qual es va incorporar en octubre de 2019.

Doctora en Dret i Empresarials per la Universitat Carles III, després d'un període curt a l'assessoria jurídica de Xarxa Elèctrica, va tornar a la universitat on va emprendre una intensa cursa internacional gràcies a la qual ha col·laborat amb experts mundials en desenvolupament sostenible. Ha estat assessora sènior de l'UN Sustainable Development Solutions Network, membre afiliat del Sabin Center for Climate Change Law, de la Universitat de Colúmbia, i directora de la Secretaria de l'International Council of Environmental Law (ICEL), Nova York.

Continua participant en l'Institut Pascual Madoz del Territorio, Urbanisme i Medi Ambient, bolc a l'estudi de les qüestions relacionades amb l'ordenació del territori i l'urbanisme en el marc de la utilització dels recursos naturals i del medi ambient.

Choni Fernández Veciana, directora de Sostenibilitat i Serveis Centrals en PortAventuraWorld, es va incorporar a PortAventura World el 2007 per crear i desenvolupar l'àrea de Compres i en especial tota la part de RSC i sostenibilitat. El 2010, va entrar a formar part del comitè de direcció com a directora de Sostenibilitat i Serveis Centrals. Entre altres iniciatives rellevants, destaca l'impuls de Dreams Village, un complex d'habitatges amb el suport per la Fundació PortAventura que, en col·laboració amb hospitals de tot el país, fa possible que menors en situació de vulnerabilitat per una malaltia greu i les seves famílies gaudeixin d'una estança terapèutica en PortAventura World.

D'altres projectes que reflecteixen el compromís de la directiva passen per la transformació del resort temàtic en el primer de carboni neutre, així com per l'aposta per les energies renovables en la seva estratègia de Transició Energètica, amb un paper actiu en l'èxit dels ODS.

Marta Moreno, directora de Corporate Affairs i Market Acces de AstraZeneca. Amb una experiència de més de 20 anys dins de la indústria farmacèutica, Marta Moreno va entrar en AstraZeneca el febrer de 2021 com a responsable del departament de Corporate Affairs i Market Access, liderant l'estratègia corporativa i l'àrea de Comunicació i Responsabilitat Social . Els seus grans pilars: protegir el medi ambient incrementant la inversió en capital natural i reduint l'empremta en tots els processos a través d'iniciatives com Ambition Zero Carbon, per assolir una empremta de carboni negativa el 2030; fomentar l'ètica i la transparència a través de la seva cadena de valor i una cultura empresarial saludable.

Un dels últims projectes llançats en aquest camp és el Programa d'Hàbits de Vida Saludable, juntament amb la Fundació Balia, per fomentar l'educació sociosanitària en els joves i contribuir a prevenir les malalties no transmissibles més comunes com el càncer, la diabetis, les cardiopaties, les malalties respiratòries i les malalties mentals.

Montse Planas, managing director Fresenius Kabi España, porta més de deu anys al capdavant de la companyia global de salut Fresenius Kabi a Espanya, especialitzada en nutrició clínica, teràpies d'infusió, intravenosos i biosimilars. Ferma defensora de la sostenibilitat com a camí de futur, el grup a què pertany ha anunciat la seva intenció de ser neutral climàticament en les seves operacions el 2040, en línia amb l'acord de París. La companyia ha identificat el consum d'electricitat com una de les palanques i augmentarà gradualment la compra d'electricitat renovable. Igualment, continuarà amb la implementació i reforç de mesures d'eficiència energètica, entre altres iniciatives.

Silvia Domènech, directora general adjunta de La Fageda. Després de 7 anys en altres càrrecs dins de La Fageda, el 2019 va ser nomenada directora general adjunta en un context de visió de futur, perfilant-se com la mà dreta i successora del fundador del projecte, Cristóbal Colón. En aquests tres anys ha destacat per la seva constant tasca en ressaltar el compromís mediambiental i desenvolupar polítiques de sostenibilitat a tots els seus vessants.

La Fageda ja ha assolit el 88% dels ODS de l'Agenda 2030 i, en aquest 2022, ha iniciat un projecte per calcular i reduir la seva empremta de carboni durant els propers anys. En matèria social i econòmica, La Fageda promou l'ocupació, la formació i l'acompanyament a persones de col·lectius vulnerables per millorar la seva qualitat de vida; i aporten productes alimentaris a entitats que lluiten contra la gana i la pobresa.

Noemí García, directora de Màrqueting, Comunicació i Sostenibilitat de Grup Gall, va començar la seva trajectòria laboral en Grup Gall, al qual va tornar fa 4 després d'una dècada vinculada a Unilever, on va desenvolupar la seva etapa final al hub internacional europeu a Rotterdam, i en el Grup Agrolimen.

L'actual CEO de Grup Gall va dipositar en ella la confiança en aquesta nova etapa amb Gallo per liderar el procés de transformació de la companyia i definir i implementar l'agenda de sostenibilitat del grup, amb l'objectiu de contribuir a la transició cap a un sistema alimentari més saludable, sostenible i inclusiu. Llicenciada en Direcció i Administració d'Empreses compta amb un Executive Master en Màrqueting en ISM. L'agenda de sostenibilitat defineix tres eixos estratègics: productes saludables, certificació BCorp i Biodiversitat i agricultura sostenible.