El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha suspès la consulta que l'Ajuntament de Tossa pretenia celebrar el proper cap de setmana sobre la modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana Municipal per a una futura construcció d’un port, els seus accessos, un hotel de cinc estrelles i quatre habitatges als sectors d’Es Cars i Vinya d’en Puig. 

El jutjat contenciós administratiu número 2 de Girona ha comunicat, via fax, que la Subdelegació del Govern espanyol a Girona havia impugnat la celebració de la consulta i havia sol·licitat la suspensió del procés. L’efecte immediat és que, en aplicació de la legislació vigent, el jutge ha suspès cautelarment la consulta i ha donat tres dies a l’Ajuntament per presentar al·legacions. El consistori ja ha anunciat que ho farà.

L’Estat espanyol es basa en un defecte de forma per paralitzar la consulta. Considera que per celebrar la consulta es necessita permís del Consell de Ministres. L'Ajuntament considera en canvi que la Llei catalana de consultes populars no referendàries i d'altres formes de participació ciutadana de l’any 2014, en la part no declarada inconstitucional, permet convocar consultes sense necessitat de permís de Madrid.

L’Ajuntament no entén com l’Estat espanyol, sabent des del passat 22 de setembre la decisió municipal de fer la consulta el proper 20 de novembre, hagi esperat a l'11 de novembre per impedir la celebració de la consulta. Ho atribueix com a un “retard injustificat” i demana que no s’impedeixi la celebració de la consulta. A més, l’Ajuntament argumenta que “en el fons, estaríem davant un defecte de tramitació subsanable” i que tant Generalitat com Estat espanyol no havien requerit cap modificació en la tramitació, tot i que fa setmanes que coneixen la decisió municipal. 

Tossa, al·lega

L’alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich, ha mostrat la seva sorpresa davant l’actitud de l’Estat espanyol en un tema de competència municipal com és iniciar els tràmits d’una modificació del planejament. “Hi ha molts ajuntaments que han celebrat consultes d’acord amb la mateixa normativa que nosaltres i no han tingut problemes amb Madrid. La més recent, la consulta convocada per l’Ajuntament de Salt. També s’han convocat consultes sense oposició de l’Estat a Tortosa, Sant Carles de la Ràpita, Cervelló, Xerta, Brunyola, Olot, etc”. Saladich afegeix que “en aquest assumpte no és aliena l’actitud d’alguns partits, amb i sense representació al consistori, que han treballat en la mateixa línia que Madrid volent impedir que els veïns puguin expressar la seva opinió sobre un tema que els afecta”. L’alcaldessa conclou que “Espanya torna a intentar impedir que a Catalunya, en aquest cas a Tossa, consultem els ciutadans. Alguns se n’alegraran, però els que no tenim por de treure les urnes perquè el poble opini lliurement lamentem profundament aquesta situació”.