El Consell General del Poder Judicial, el Ministeri de Justícia i la Fiscalia General de l'Estat han acordat avui el catàleg de serveis essencials en l'Administració de Justícia, a l'espera de les mesures concretes contingudes en el decret llei en el qual demà el Consell de Ministres aprovarà la declaració de l'estat d'alarma anunciat pel president de Govern en relació amb la pandèmia de coronavirus COVID-19.

Es preveu la suspensió de les actuacions judicials programades i dels terminis processals, garantint els serveis essencials de l'Administració de Justícia, segons l'acordat pel CGPJ, el Ministeri de Justícia i la Fiscalia, i que consisteix en les següents actuacions:

1. Qualsevol actuació judicial que, de no practicar-se, pogués causar perjudici irreparable.

2. Internaments urgents de l'article 763 de la LEC.

3. L'adopció de mesures cautelars o altres actuacions inajornables, com les mesures de protecció de menors de l'article 158 CC.

4. Els jutjats de violència sobre la dona realitzaran els serveis de guàrdia que els corresponguin. En particular hauran d'assegurar el dictat de les ordres de protecció i qualsevol mesura cautelar en matèria de violència sobre la dona i menors.

5. El Registre Civil prestarà atenció permanent durant les hores d'audiència. En particular, han d'assegurar l'expedició de llicències d'enterrament, les inscripcions de naixement en termini peremptori i la celebració de matrimonis de l'article 52 CC.

6. Les actuacions amb detinguts i altres que resultin inajornables, com adopció de mesures cautelars urgents, aixecaments de cadàvers, entrades i registres, etc.

7. Qualsevol actuació en causa amb presos o detinguts.

8. Actuacions urgents en matèria de vigilància penitenciària.

9. En l'ordre jurisdiccional contenciós administratiu, les autoritzacions d'entrada sanitàries, urgents i inajornables, drets fonamentals la resolució dels quals tingui caràcter urgent, mesures cautelaríssimes i cautelars que siguin urgents, i recursos del contenciós electoral.

10. En l'ordre jurisdiccional social, la celebració de judicis declarats urgents per la llei i les mesures cautelars urgents i preferents, així com els processos d'ERO i ERTE.

11. En general, els processos en què s'al·legui vulneració de drets fonamentals i que siguin urgents i preferents (és a dir, aquells que ajornament dels quals impediria o faria molt costosa la tutela judicial reclamada).

12. Els presidents i degans estan instats a adoptar les mesures que siguin procedents relatives a la cessació d'activitat a les dependències judicials en què es trobin les seves respectives seus, i tancament i / o desallotjament de les mateixes en el cas que procedís, posant-ho en coneixement i en coordinació amb la Comissió de Seguiment competent.

Els judicis més mediàtics que s'estaven celebrant aquests dies o que anaven a començar en les pròximes setmanes queden suspesos per l'ordre de el Consell General de Poder Judicial (CGPJ) de cancel·lar tota l'activitat a la Comunitat de Madrid per la pandèmia de coronavirus. Això inclou, entre altres, les vistes orals contra el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero; el comissari jubilat José Manuel Villarejo; la contractació de la trama Gürtel per la visita de el Papa a València i l'excúpula de Pescanova.

El judici a l'Audiència Nacional contra Trapero, la intendent Teresa Laplana i els excaps polítics de la policia autonòmica Pere Soler i César Puig estava ja encarant la recta final i, després de 26 sessions, només faltava per conèixer l'acusació definitiva de la Fiscalia, que ha mantingut durant tota la vista el delicte de rebel·lió, però havia avançat que tindria en compte la sentència de Tribunal Suprem per sedició. De moment, caldrà esperar per saber si finalment rebaixa l'acusació i l'exposició dels informes finals de les parts.

Una altra vista oral que estava molt avançada a l'Audiència Nacional és la de l'excúpula de Pescanova, que va començar el passat desembre a la seu de tribunal a San Fernando de Henares (Madrid), on aquesta setmana havia començat un altre macrojudici, el sisè del cas Gürtel, en aquest cas contra 23 acusats per la contractació de la trama liderada per Francisco Correa pels actes per la visita de el papa Benet XVI a València el 2006. Tots dos judicis queden també suspesos fins a nova ordre.

També a l'Audiència Nacional s'estava celebrant la vista oral contra els líders d'Ausbanc i Manos Limpias per presumpta extorsió. En aquest cas, només s'havien celebrat sis sessions, l'última aquest mateix divendres, i s'ha hagut de suspendre per la presència d'un acusat que ha estat en contacte amb una persona contagiada de COVID-19.

En aquest mateix tribunal, queden suspeses també les declaracions en fase d'instrucció. Entre altres, la setmana que estava prevista la citació de el president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Sebastià Albella, en el marc de la causa que investiga les presumptes irregularitats que van portar a la resolució de el Banc Popular a mitjan 2017 .

Villarejo

Aquest mes de març, en concret el dia 23, estava previst que comencés un judici molt esperat, que asseurà a la banqueta per primera vegada al comissari jubilat José Manuel Villarejo per presumptes delictes de calúmnies i denúncia falsa contra l'exdirector de Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) Félix Sanz Roldán pels quals la Fiscalia Provincial de Madrid demana dos anys de presó.

Més enllà de la compareixença de Villarejo, l'interès mediàtic d'aquest judici resideix en el seu llistat de testimonis. A més de l'excap de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) José Luis Olivera, i l'exresponsable del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) i actual cap de Gabinet de la ministra de Defensa, Esperanza Casteleiro, està prevista la declaració per videoconferència de l'examiga del rei Joan Carles, Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

L'empresària declararà per petició de la defensa del comissari, ja que acusa Sanz Roldán d'estar darrere d'una "campanya" en contra seva i d'amenaçar-la personalment en un hotel del Regne Unit l'any 2012, després que el rei Joan Carles tingués l'accident a Botswana.

Tribunal Suprem

Pel que fa al Tribunal Suprem, es tracta d'un òrgan de cassació i fixació de doctrina, de manera que no se solen practicar interrogatoris o celebrar judicis, excepte en ocasions molt comptades de persones aforades. De moment no hi ha ordre de cancel·lar les deliberacions per part de les diferents sales, una mesura que podria adoptar-se dimarts que ve, quan es reuneixi de forma extraordinària la seva Sala de Govern.

Fonts de la Sala penal han assenyalat a Europa Press que durant aquests dies estan tractant de fomentar el teletreball, de manera que la majoria dels magistrats estan analitzant i redactant en els seus domicilis diferents resolucions que els corresponen per ponència o de caràcter individual.

És el cas de la petició de suplicatori a al Congrés dels Diputats per poder procedir contra la portaveu de JxCat, Laura Borràs, i investigar-la formalment per les presumptes irregularitats en l'adjudicació de 18 contractes de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) a un amic quan aquesta era al capdavant de la institució. Aquesta decisió, en la qual treballa el magistrat Eduardo de Porres podria retardar-se, si bé l'actual paralització de l'activitat a les Corts li resta urgència, ja que d'ordenar-no se li podria donar tràmit a hores d'ara.

Dos assumptes estan ara mateix en plena deliberació. Es tracta, d'una banda, dels recursos presentats pels líders de la Gürtel, Francisco Co

Madrid, País Basc, Haro i Igualada

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat aquest divendres suspendre totes les actuacions judicials programades a la Comunitat de Madrid, el País Basc, Haro (la Rioja) i Igualada (Barcelona) davant la pandèmia de coronavirus.

En aquests territoris, on també se suspenen els terminis processals, es garantiran els serveis essencials i de guàrdia, assegura el CGPJ en un comunicat després reunir-se de manera extraordinària per segona vegada en aquesta setmana la seva comissió permanent.

Aquest òrgan ha acordat, a més, estendre a la resta del territori nacional l'escenari 2 que havia definit en la seva primera instrucció i que permet als jutges suspendre vistes per raons sanitàries, amb autorització de el president de Tribunal Superior de Justícia.

A la reunió s'ha dissenyat un nou escenari, el 3, per als territoris en què les autoritats adoptin mesures col·lectives urgents i necessàries per a la salut pública addicionals.

En ell es troben a hores d'ara la Comunitat de Madrid, el País Basc i els partits judicials d'Haro i Igualada, on es garantirà "qualsevol actuació judicial que, de no practicar-, pogués causar perjudici irreparable" i l'adopció de mesures cautelars i altres decisions "inajornables", subratlla el CGPJ.

Els jutjats de violència sobre la dona realitzaran els serveis de guàrdia que els corresponguin; el Registre Civil prestarà atenció a les hores d'audiència per a inscripcions peremptòries; i es mantindran les actuacions amb presos o detinguts.

El CGPJ ha acordat reforçar els òrgans de l'ordre contenciós perquè puguin autoritzar o ratificar amb agilitat les mesures que les autoritats sanitàries considerin urgents i necessàries per a la salut pública i que impliquin privació o restricció de la llibertat o d'un altre dret fonamental, així com entrades en domicilis o altres llocs que requereixin autorització judicial.

Alguns d'aquests serveis essencials també han estat inclosos en una nova instrucció de la Fiscalia General de l'Estat, que fa dos dies ja va implantar el teletreball i va suspendre inspeccions no imprescindibles a presons i altres centres.

A més dels citats serveis, figuren les actuacions urgents en matèria de vigilància penitenciària, recursos contenciós electorals, i en general els processos en què s'al·legui vulneració de drets fonamentals i que siguin urgents.

Seran els fiscals superiors que hagin de proposar el nombre de funcionaris necessaris en cada cas i comunicar-ho a les administracions competents.

Les associacions de jutges i fiscals, molt crítiques amb les directrius que fins ara havia adoptat el Consell, havien demanat aquest matí la dimissió de el president de CGPJ, Carlos Lesmes, si no reforçava les mesures i establia un criteri comú per a tot el país, al considerar que les instruccions ofertes fins al moment generaven "caos".

De les set, només la Unió Progressista de Fiscals (UPF) ha subscrit el seu propi comunicat en què exigia "la immediata suspensió" d'assenyalaments no urgents.

A Catalunya

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat aquest divendres la suspensió i reprogramació de les actuacions processals assenyalades i els actes judicials no urgents pel risc de contagi de coronavirus i ha decretat la limitació d'accés a dependències judicials.

En un document enviat per l'alt tribunal català, el seu president, Jesús María Barrientos, ha decidit autoritzar la cancel·lació de les actuacions judicials programades que no tinguin caràcter d'urgència després que així fos sol·licitat a la sala de govern per 29 partits judicials.

Aquesta mesura ha estat estipulada després que l'Organització Mundial de la Salut hagi elevat a nivell de pandèmia dels riscos de propagació del COVID-19 i hagi instat a prendre les mesures necessàries per contenir l'expansió del contagi.

El TSJC ha pres aquesta decisió davant la "impossibilitat d'espaiar els assenyalaments" i permetre que entre ells hi hagi temps suficient per evitar aglomeracions de persones "atès que les agendes estan assenyalades amb antelació de mesos".

L'acord subratlla, a més, que els edificis judicials, com la Ciutat de la Justícia de Barcelona, acullen diàriament "centenars, quan no milers" de ciutadans, cosa que "no permet respectar les recomanacions donades" en relació a l'espai mínim entre persones que concorren a les actuacions programades, estan a les sales de vistes o espera, així com en passadissos i accessos.

Es recorda també que la petició de suspensió de totes les vistes i assenyalaments per part d'advocats i procuradors, així com de clients, perits o testimonis que no volen accedir a edificis "on no és possible adoptar mesures per evitar l'aglomeració", ja està provocant "de manera generalitzada" la suspensió i reprogramació de les actuacions processals no urgents.

De fet, els 59 jutjats civils, 17 contenciosos i 11 mercantils de Barcelona van acordar ahir suspendre les vistes no urgents en les pròximes setmanes, mentre a la Ciutat de la Justícia s'estenien les mesures profilàctiques per evitar contagis.

També els jutjats d'instrucció de Barcelona han acordat avui suspendre tots els seus assenyalaments i les diligències, amb l'excepció de les que corresponguin als jutjats de guàrdia, així com adoptar mesures profilàctiques i de protecció enfront de virus, han assenyalat fonts jurídiques.

Aquesta decisió, que ha avalat i estès avui a altres partits judicials el TSJC, va ser adoptada ahir pels titulars jutjats de cadascuna d'aquestes jurisdiccions.