Els jutges de Barcelona han decidit establir un criteri conjunta l'hora d'interpretar el darrer  decret antidesnonaments del Govern. La posició comuna de la judicatura accepta que els jutjats de primera instància, davant d'un desnonament de persones o famílies vulnerables en el cas dels grans tenidors, hauran de verificar primer si s'ha fet l'oferta de lloguer social. Són, precisament, els magistrats qui s'encarreguen d'acceptar o denegar les ordres de desnonament a la ciutat. Això sí, el document avisa que podran aplicar el decret amb certes "restriccions", ja que en el mateix avisen de la seva possible "inconstitucionalitat".

El document es refereix al Decret Llei 37/2020, aprovat pel Govern de la Generalitat el passat 3 de novembre amb l'aval de JxCat, ERC, CatECP i la CUP-CC. En aquest es prohibeix els desnonaments mentre duri l'estat d'alarma fins que el gran tenidor propietari de l'habitatge ofereixi un lloguer social obligatori. Una mesura que reforma la llei 24/2015 del Parlament de Catalunya, introduint noves normes de caràcter processal.

Així ho consideren els magistrats, que tot i manifestar "seriosos" dubtes al respecte - sobretot en termes de constitucionalitat pel que fa a les competències catalanes - admeten que els jutges han de "conèixer aquests procediments". Si bé, més endavant matisen que poden ser interpretades de forma "restrictiva", ates al seu caràcter "d'excepcionalitat".

En aquesta posició comuna s'acaba remarcant que tot i no tenir un caràcter "vinculant", es tracta de la posició majoritària dels jutges barcelonins de primera instància a efecte de "reduir els litigis" i fomentar una "major seguretat jurídica" en aquest tipus d'actuacions judicials

El Govern es mostra "satisfet"

Per la seva banda, el Govern es mostra "satisfet" del posicionament favorable dels jutges. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha assegurat que aquesta posició comuna "beneficia directament" a totes aquelles famílies "vulnerables", ja que posa el poder judicial "al costat i al servei" de les persones en el context actual de crisi sanitària i econòmica.

En aquest sentit, el conseller apunta que "no pateixen" per una eventual inconstitucionalitat perquè els jutges hi són "per aplicar les lleis". "L'únic que pot pronunciar-se sobre aquest fet és el Tribunal Constitucional (TC) si es presentessin recursos, i no ens consta se n'hagi presentat cap" ha afirmat.

Segons el conseller, a partir d'aquesta posició conjunta els magistrats reconeixen que el decret de reforç de la protecció del dret a l'habitatge davant la Covid-19, vincula les seves decisions i que, per tant, han d'aplicar la normativa.

"La judicatura accepta que els jutjats de primera instància davant d'un desnonament de persones o famílies vulnerables en el cas dels grans tenidors hauran de verificar si s'ha fet l'oferta de lloguer social obligatori, i en el cas que no s'hagi seguit la normativa, suspendre el desnonament" ha explicat, afegint que es tracta de l'objectiu que la Generalitat buscava.