El cas de Juana Rivas es complica encara més malgrat l'indult concedit pel govern espanyol. Així ho ha decidit el titular del jutjat número 1 penal de Granada, Manuel Piñar. En la interlocutòria feta pública aquest divendres, el jutge ha argumentat que posar en llibertat la mare condemnada per la sostracció dels seus fills suposaria un risc per a les criatures i el seu pare, l'italià Francesco Arcuri, després que s'hagi conegut que un dels nens va patir abusos sexuals mentre estava a càrrec de la seva mare. En el dret familiar, els jutges sempre han d'anteposar l'interès i la protecció dels menors per sobre de qualsevol altre factor. És per això que l'indult parcial concedit pel Consell de Ministres el mes passat no es farà efectiu.

Perill per abusos

En la interlocutòria recollida per Efe, el jutge penitenciari ha argumentat la seva negativa a suspendre la pena amb les mateixes raons que ha mantingut des de l'inici del procés penal, ja que creu que Rivas no s'ha penedit, que existeix reiteració de la conducta i que hi ha perill per als fills de Rivas i la seva exparella, l'italià Francesco Arcuri. En aquest sentit, el jutge assenyala que un dels fills va sofrir abusos estant sota la custòdia de la seva mare, abusos que, segons assenyala el jutge, van ser corroborats per un pediatra i exposats pel mateix menor, un fet que fins ara s'ha mantingut secret per protegir la intimitat del nen

En aquesta decisió, ha destacat que Rivas ha repetit en diverses ocasions que no es penedeix i que "ho tornaria a fer". Per al jutge Piñar, la posada en llibertat de Juana Rivas suposaria un perill per als nens, que actualment resideixen a Itàlia amb el seu pare. "L'interès i seguretat dels menors, segons els fets del cas, aconsella que la mare no tingui plena llibertat per a moure's amb ells, contràriament al que opina la defensa i el Fiscal per imposició de la Fiscalia General de l'Estat", ha subratllat el jutge.

Maltractaments

Piñar ha afegit que "poc després de constatar-se aquests fets", Rivas va ocultar els nens i va dificultar la recerca dels fets, la qual cosa ha interpretat com una conducta negligent i la veritable raó per la desconfiança que li genera la condemnada. En referència a les al·legacions que la seva exparella i pare dels fills la maltractava, el jutge creu que si bé "és possible que hagi estat víctima de maltractaments continus com ha manifestat malgrat que no existeixen condemnes", "també és probable que un dels seus fills hagi estat víctima d'abusos sexuals per deficiències en la vigilància exercint la guarda i custòdia, encara que tampoc hi ha condemna", ha reconegut Piñar.

Indults

Sobre els indults concedits pel govern espanyol, el jutge creu que "no és veraç ni justificat" que es demani suspendre la condemna per a facilitar la relació familiar. Piñar recorda que els articles que regulen la suspensió de la pena "faculten, però no obliguen" a eliminar-la, després del que determina que no procedeix la posada en llibertat de Rivas. La fiscal del cas de Juana Rivas va demanar dimecres passat la suspensió de la pena de presó que li quedava per complir després d'una reunió de l'alt nivell encapçalada per la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, per a aplicar l'indult parcial concedit pel Consell de Ministres.

A més d'exposar la base legal dels seus arguments, Piñar ha expressat dubtes sobre si realment li correspon al seu jutjat decidir sobre la suspensió de la pena de presó perquè, amb la concessió parcial de l'indult, el Poder Executiu ha substituït el Judicial. "Aquest Jutjat no serà participi d'aquesta eventualitat, almenys mentre duri la condemna, perquè la probabilitat de reiteració delictiva disminueix en un règim penitenciari de tercer grau subjecte a controls", ha resumit el jutge, que ha assegurat a més que la seva decisió no és "un capritx ni una croada contra res", sinó que està basada en fotografies, informes i pericials.

Igualtat ho critica

Per la seva banda, la secretaria d'Estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez, ha criticat la decisió del jutge a través d'un missatge a Twitter:

TUIT angela rodriguez

 

Foto principal: Juana Rivas / Efe