El Consell de Ministres ha concedit aquest dimarts l'indult parcial a Juana Rivas, la veïna de Maracena (Granada) que va ser condemnada a dos anys i mig de presó per sostracció de menors en no lliurar els seus fills al seu exmarit, l'italià Francesco Arcuri. El Govern, segons han informat Efe fonts de l'Executiu, ha rebaixat la pena de presó a un any i tres mesos, i els sis anys d'inhabilitació especial per exercir la pàtria potestat els ha commutat per 180 dies de treball en benefici de la comunitat.

Rivas compleix la seva condemna en el Centre d'Inserció Social (CIS) Matilde Cantos de Granada després que el jutjat de Vigilància Penitenciària estimés el recurs de la Fiscalia contra el tercer grau que va concedir en un primer moment. Els fets pels quals va ser condemnada van tenir lloc a l'estiu del 2017, quan va romandre un mes en parador desconegut juntament amb seus dos fills per no lliurar-los al pare, que al seu torn el 2009 va ser condemnat per lesionar-la i que ella havia tornat a denunciar per maltractament el 2016.

La condemna inicial per dos delictes de sostracció de menors va ser rebaixada pel Tribunal Suprem a dos anys i sis mesos de presó per un sol delicte, a més de la pèrdua de la pàtria potestat. Rivas va sortir del Centre d'Inserció Social (CIS) Matilde Cantos de Granada el mes de juny per complir la condemna a casa seva, una setmana després del seu ingrés a la presó.

L'informe

Al seu informe preceptiu sobre la petició d'indult a Rivas, el Suprem es va oposar per unanimitat a un indult total, en estimar que la condemna era "proporcionada en relació amb la gravetat dels fets jutjats", però no es va posar d'acord sobre el parcial: vuit magistrats ho avalaven i uns altres vuit s'oposaven. El primer grup apel·lava "a l'interès del menor", després d'analitzar nova documentació presentada per la mare sobre la situació d'"angoixa" que vivia el fill gran per la separació de la seva progenitora i els presumptes maltractaments del pare, però l'altre grup qüestionava que es pogués conèixer l'interès superior dels nens només a partir de la informació aportada per una de les parts.

La Fiscalia, per la seva part, havia donat suport a la concessió d'un indult parcial, rebaixant la pena de presó en sis mesos, fins als dos anys, i deixant la inhabilitació per exercir la pàtria potestat en quatre anys, en comptes d'en sis. El Govern ha decidit finalment anar més enllà, rebaixar la meitat la pena de presó i commutar la inhabilitació per exercir la pàtria potestat, la qual cosa l'apropa als seus fills.