L’Audiència de Barcelona ha estimat parcialment el recurs d’apel·lació interposat per Irídia en representació de quatre víctimes i acorda la citació en qualitat d’investigats dels agents Gamo 40 i Lobo 20, dos caps de grup que van actuar a l’institut Pau Claris l’1 d’octubre i que eren els encarregats d’ordenar l’execució de l’actuació policial en aquell institut. 

Gamo 40 va ser l’encarregat de l’actuació a dins de l’institut, a la zona de les escales, i Lobo 40 l’encarregat de l’actuació en la zona intermèdia, entre l’exterior i la zona de les escales. La interlocutòria confirma, d’una banda, que ambdós agents tenien funcions concretes dins l’operatiu i autonomia pròpia i capacitat decisòria sobre els seus subordinats i sobre com dur a terme l’actuació policial i per tant poden tenir una eventual responsabilitat penal pels actes lesius que s’hi realitzessin.

 

 

Per altra banda, la interlocutòria és contundent a l’hora de valorar que les actuacions dutes a terme per diversos agents a l’interior de l’institut Pau Claris van ser clarament desproporcionades, innecessàries i injustificades, posant com a exemple greus agressions denunciades, en les quals Irídia porta l’acusació particular.

Aquests agents hauran de declarar com a investigats sobre quines van ser les ordres impartides per executar l’actuació policial a les escales de Pau Claris i quina va ser la seva actuació.

 

 

"Valorem molt positivament aquesta resolució, ja que des del principi hem defensat que no es tracta solament d’una actuació individual d’agents que seria delictiva, sino que el propi operatiu que es va dur a terme a l’institut Pau Claris, i en concret a les escales, va ser desproporcionat i innecessari i va causar actuacions que podrien ser constitutives de delictes de lesions i delictes contra la integritat moral", ha destacat Irídia.

"Visionant les imatges, és evident que l'actuació policial va ser en molts casos desproporcionada", afirma la interlocutòria. Detallen que l'actuació policial "en molts casos resulta, indiciàriament, desproporcionada, innecessària i injustificada".

La interlocutòria descriu les actuacions amb aquestes paraules: "bufetades a algunes persones, llançar persones per les escales, agafar els cabells a dones i arrossegar-les, llançar al carrer bosses i efectes personals de la gent, i fins i tot un d'ells arriba a trepitjar les persones".

El magistrat Eduardo Navarro ha presentat un vot particular on defensa que calia desestimar els recursos interposats. Indica que cada agent s'hauria de responsabilitzar de les seves accions de forma individual.

Navarro afirma que, en tot cas, els comandaments van tenir "una actitud passiva". Afegeix que cada agent va actuar de forma "absolutament diferent", sense respondre a unes "pautes d'actuació o ordres concretes".