Resposta. El director  general d’Afers Penitenciaris, Cèsar Galván, s’ha mostrat “sorprès” per la intervenció d’ahir del Síndic de Greuges, Rafael Ribó,  que va demanar al Govern que aturi la nova circular de contencions mecàniques a les presons catalanes que ha entrat en vigor avui, 1 d’abril. La  circular 1/2022,  aprova un protocol d’aplicació dels mitjans coercitius d’aïllament provisional i de contenció mecànica en els centres penitenciaris de Catalunya, que persegueix la contenció  zero, però anul·la la circular 2/ 2021, aprovada per l’anterior direcció del departament, que contenia mesures consensuades amb entitats de drets humans.  Galván ha  declarat a ElNacional.cat que les dades  ofertes pel Síndic "no són actuals",  ja que recullen casos del 2019 i 2020, i ha assegurat que “actualment més del 70% de les contencions mecàniques que es realitzen a les presons duren menys de tres hores”. Ha afegit que la nova circular estarà en “constant” revisió, i que de forma “imminent” es crearà el comitè de seguiment per aplicar la circular, de la qual -indica- es va fixar la seva entrada en vigor uns mesos més tard per tal   que tot el personal dels centres hagués rebut la formació. Galván ha insistit que segueixen les recomanancions de la guia del  Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura i d'altres Tractes o Penes Cruels, Inhumanes o Degradants (MCPT) per “garantir els drets de tothom”.

En el seu informe, El Síndic  de Greuges hi assegura que en l'actualitat a les presons catalanes  “hi ha un excés d’immobilitzacions", que aquestes duren en “excés”, com ara tota la nit, i “es comuniquen  massa tard a l’autoritat judicial”. El Departament de Justícia no té actualitzada el nombre de contencions mecàniques realitzades als centres penitenciaris catalans l'any passat, però Galván ha assegurat que són de poca durada, i ha afegit que els darrers mesos han augmentat les autolesions i les agressions a funcionaris. El director general hi  detalla que la nova circular fixa per  lligar a la persona sigui “l'última ràtio” i que abans s'usi la contenció verbal. Això no obstant, exposa que quan s’ha de fer, la persona és supervisada per personal mèdic al principi i al final i cada dues hores. També nega que no es tingui en compte la perspectiva de gènere, i sosté que “es valora la situació de cada persona”. Actualment, a les presons catalanes hi ha 7.706 persones, 501 dones. Del total, 180 estan en règim tancat per la seva perillositat o comportament no adaptat.

Encoixinada

Un altra  polèmica oberta és sobre la cel·la encoixinada, que la circular  2/2021, feia extensiva a tot el sistema després d’una prova pilot. La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró (Junts), ja va anunciar dimecres que reprenia  la proposta de fer una cel·la encoixinada, després de trobar una empresa a Lleida, que la pugui adaptar. En aquest sentit,  Galván ha avançat que “ja hi ha operaris adaptant-la a la presó Brians 2”.  Galván ha indicat que ara amb aquesta cel·la s'haurà de comprovar a la seva eficàcia i viabilitat.

Pel que fa a la recomanació del Síndic que totes les contencions siguin realitzades per personal sanitari, Galván ha aclarit que en les unitats psiquiàtriques dels penals, que són gestionades per personal de l’Hospital de Sant Joan de Déu, ja són realitzades  per personal mèdic, i  en la resta de casos -sosté- és que personal de Salut demana al personal de règim interior el seu suport per fer les contencions perquè no tenen formació. Entitats de drets humans van demanar a Justícia no recular en el control de les contencions. El director general d'Afers Penitenciaris ha insistit que la nova norma "respecta els drets de tothom i està oberta a canvis".