Més d’una desena d’entitats de la societat civil, en defensa dels drets humans i també familiars de persones preses, han fet avui una roda de premsa per demanar al Departament de Justícia que no modifiqui la circular 2/21 sobre les mesures de contenció als centres penitenciaris catalans, que s’havia començat a aplicar de forma pilot fa vuit mesos, i que bàsicament erradica que els presos siguin lligats al llit, les anomenades contencions mecàniques, i es volia  implantar de dur a les persones alterades a cel·les acotxades per evitar que es lesionin.

Les entitats  han fet aquesta crida després que la consellera Lourdes Ciuró, anunciés al Parlament i als mitjans de comunicació que es modificaria aquesta circular davant les queixes  dels funcionaris. Per les entitats és “erroni” associar aquest canvi en les contencions, que compleixen els mandants d’organismes internacionals, amb el fet han augmentat les agressions a funcionaris dels penals, denunciades pels sindicats de presons. La circular es va aprovar el maig de 2021 i recollia, entre d’altres, recomanacions del Comitè per la Prevenció de la tortura i altres tractes o penes inhumanes o degradants del Consell d’Europa (CPT) o del Síndic de Greuges, organismes que en els darrers anys havien requerit a les autoritats catalanes canvis sobre les contencions a les presons.

Davant aquest reclam, el Departament de Justícia ha respost, a través d’un comunicat, que  la  seva política  “té al seu ADN la defensa dels drets humans en tots els àmbits que gestiona” i en el cas dels centres penitenciaris “defensa els drets humans dels interns i també  dels funcionaris públics”. El departament admet que la circular està “en revisió” i la voluntat és aprovar-la al gener.

 

Norma a consulta

En concret, Justícia detalla que ja compta amb un esborrany al qual han fet aportacions membres dels  equips directius dels centres i comandaments professionals, i també es derivarà als representants sindicals dels treballadors. Hi afegeix, que en aquest procés també vol escoltar les entitats en defensa dels drets humans. I es precisa que així els hi va dir la consellera Ciuró en una reunió dijous passat.

Justícia assegura que “l’objectiu del departament és tendir a la contenció zero, com els va dir la consellera Ciuró en la reunió”. I demana a les entitats de “treballar plegats”. La mateixa petició  que a la roda de premsa  d’avui ha fet Mireia Salazar, d’Irídia, als responsables de Justícia. Les entitats també han sol·licitat que  en la nova normativa “no hi hagi indeterminacions”.  L’advocat Àlex Solà, de la Comissió de Defensa de l’Icab, ha qualificat l’anunci de la modificació  de la circular  de “prepotent i poc acceptable”, després de la feina feta per entitats i avalada pel Mecanisme català contra la tortura, que a Catalunya és el Síndic de Greuges. Gràcia Amo ha explicat el cas del seu fill tancat  que en ser consumidor de  cocaïna “tenia atacs de pànic i en lloc de calmar-lo l’aïllaven i tenia més atacs d'angoixa, s’ofegava i s’alterava, i l’únic que li feien era lligar-lo o punxar-li un medicament, que encara augmentava la seva addicció”. Després de l’episodi tampoc rebia cap atenció psicològica especial, ha contestat la mare a preguntes d’una assistent.

Es detalla que les mesures de contenció són aquelles que s’apliquen quan cal calmar o aturar a una persona - en aquest cas un reclús- que es troba alterada. Existeixen diverses mesures en funció de la intensitat de la situació: des de la contenció verbal, a través de la paraula, fins a les immobilitzacions. A les presons catalanes en algunes ocasions impliquen lligar la persona al llit amb corretges, el que s’anomena contencions mecàniques, que es comencen a descartar també per atendre a persones amb problemes de salut mental. El personal de la presó és l’encarregat d’avaluar cada situació i aplicar aquestes mesures, que des del maig i fins ara estan regulades per la circular 2/21, normativa que – se sosté‑“havia suposat un gran pas endavant en matèria de drets”.

La normativa vigent es va aprovar després de més de catorze anys de treball i debat d’organitzacions de la societat civil i el Govern. En aquest temps, diferents informes del Síndic de Greuges o del Comitè per la Prevenció de la tortura i altres tractes o penes inhumanes o degradants del Consell d’Europa (CPT) havien apuntat que calia actualitzar la normativa per assimilar-la als estàndards internacionals i per evitar situacions com l’ús de les contencions com a càstig o de posicions perilloses com la de Superman fets que contempla la Circular 2/21, que busca evitar les contencions mecàniques sempre que es pugui.

Les entitats signants de la mesura són: Alerta Solidària, Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans, Associació de Famílies de Presxs de Catalunya, Comissió de Defensa de l’ICAB, IACTA, Institut de Drets Humans de Catalunya - IDHC, Irídia - Centre per la Defensa dels Drets Humans, Justícia i Pau, Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans UB - OSPDH, Xarxa Antirepressió de Familiars de Detingudes.

 

 Foto principal: Representants de les entitats de drets humans reunides avui  en defensa de la contenció zero a les  presons /Irídia