La conselleria de Justícia de la Generalitat ha assegurat aquest dijous que està "finalitzant" la revisió de les sales dels jutjats perquè no coincideixin les víctimes de violència masclista i els seus agressors, i evitar així la seva revictimització i que es facin enrere en el procés judicial per por. Aquest comunicat arriba paral·lelament a la publicació d'un informe del Consell de Col·legis de l'Advocacia de Catalunya (CICAC), en el qual denuncien que bona part dels edificis judicials del país no garanteixen una bona atenció a les víctimes de violència masclista, i detallen que dels 49 partits judicials, hi ha almenys 13 seus judicials sense espais específics habilitats per a les víctimes, i set més amb espais poc adequats. La resta, 29, amb més o menys condicions, tenen espais raonablement satisfactoris per a elles. 

Des de Justícia, esperen que s'ultimi aquest estudi abans que acabi l'estiu, i afirmen que també treballen en un Pla Estratègic d'Atenció a la Víctima del Delicte que entrarà en vigor a finals del 2022 i que inclou el reforç del paper de les oficines d'atenció a la víctima i dels equips d'assessorament tècnic penal, dedicats a garantir els drets de les víctimes abans, durant i després del procediment penal. El pla que entrarà en vigor a finals d'any "posa molt d'èmfasi en les víctimes de la violència de gènere", i la Conselleria ha assegurat que dona resposta a totes les peticions dels jutjats sobre els casos de violència de gènere.

Evitar el contacte entre les dones i els agressors

Tal com indica l'informe del CICAC, recollit per l'ACN i remès al Departament de Justícia i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, sovint la manca d'espai fa que víctima i agressor, o els seus acompanyants, es puguin trobar als passadissos, sales d'espera, replans o a la recepció. Quan es vol preservar una mica la intimitat de la víctima, se la sol tancar en una habitació petita, un arxiu o un cubicle, cosa que encara la revictimitza més, perquè no té llibertat de moviments. Molt sovint són els funcionaris qui intenten evitar el contacte visual entre denunciant i denunciat. En canvi, l'agressor, si no està arrestat, es pot moure lliurement per bona part del jutjat. En alguns llocs on sí que hi ha espais específics per a les víctimes, hi ha el problema que només és apte per a una víctima, i la intimitat es dificulta si hi ha més d'una denunciant simultàniament, denuncia l'estudi.

"Ens hauria de caure la cara de vergonya"

En declaracions a l'ACN, el degà del Col·legi de Figueres i president del CICAC, Joan Ramon Puig, explica que en l'àmbit penal sempre s'ha posat interès a preservar els drets dels investigats i s'han oblidat sovint els drets de les víctimes, que es poden haver sentit "desvalgudes". L'Estatut de la víctima del 2015 pretenia arreglar això, però ell calcula que se n'aplica una cinquena part. "Ens hauria de caure la cara de vergonya", ha etzibat. Admet que això passa amb totes les víctimes de tota mena de delictes, però demana ser especialment curós en el cas de les més vulnerables, com les de violència de gènere o els menors d'edat.

Puig detalla que en alguns edificis relativament nous no es va plantificar bé la zona d'estada de les víctimes ni els circuits separats amb els agressors. Als edificis més antics, la situació és encara més complicada. Per això, proposa que els futurs nous edificis ja es planifiquin tenint en compte aquestes necessitats i que els actuals s'adeqüin provisionalment. En alguns s'haurien de canviar els usos d'espais actuals, fer petites obres o intentar canviar rutines, horaris i personal per fer circuits separats i deixar espais adequats a les víctimes. De fet, Puig ha lamentat que els jutjats de guàrdia són els més afectats per aquestes mancances, quan en alguns municipis atenen les víctimes durant la meitat dels dies de la setmana.

Jutjats amb espais deficients

L'informe, d'onze pàgines, analitza els espais per a les víctimes de violència de gènere dels partits judicials, i afirma que no tenen dependències específiques habilitades com a sales d'espera per a les víctimes denunciants els següents jutjats: Blanes, Cervera, Esplugues de Llobregat, Falset, Martorell, Rubí, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Farners, Solsona, Tarragona, Tremp, Valls i Vielha. Els jutjats de Badalona, Cerdanyola del Vallès, Figueres, Lleida, Mollet del Vallès, Reus i Sabadell tenen els espais, però no reuneixen les condicions necessàries per protegir adequadament la intimitat i dignitat de les víctimes. A la Ciutat de la Justícia de Barcelona hi ha una sala tancada, només amb cadires, però totes les denunciants estan allà dins i no hi ha prou intimitat. Al mateix complex judicial, però a l'Hospitalet de Llobregat, es dona una situació similar, encara que la sala ni tan sols està tancada.