Aquest mes de juny serà recordat pels meteoròlegs com el més boig en dècades ja que, si els primers dies van registrar temperatures mínimes de rècord en un mes de juny, el mes va acabar amb l'onada de calor més extensa i intensa des que hi ha registres, amb una màxima rècord de 43,8ºC a Alcarràs, al Segrià.

En el balanç del temps d'aquest juny, el Servei Meteorològic de Catalunya, Meteocat, ha recordat que entre el 10 i el 13 de juny passats es va produir un episodi de neu i fred, amb nevades al Pirineu fins als 1.800 metres de cota i una temperatura mínima que va ser de zero graus a la plana de la Cerdanya. 

Durant el dia 11 de juny, 36 de les 145 estacions meteorològiques amb un registre de més de 10 anys de dades van mesurar la temperatura màxima més baixa de la seva sèrie en un mes de juny, i algunes estacions van baixar dels zero graus. 

Fred i neu del dia 10 al 13 de juny

En molts llocs de Catalunya, la matinada del dia 12 va ser la més freda de les últimes dècades en un mes de juny, amb mínimes rècord en gairebé la meitat de les estacions automàtiques amb més de 10 anys.

A més, la caiguda de la temperatura des de primera hora del dia 11 va fer que la cota de neu fos inusualment baixa, d'entre 1.800 i 2000 metres durant bona part de la jornada, quan es van acumular entre 5 i 10 centímetres en cotes de 2000 i 2.500 metres.

Per exemple, al refugi de Malniu (2.230 metres, Cerdanya) es van acumular 10 centímetres de neu, el gruix més important en un mes de juny dels seus 19 anys de dades, superant els 5 centímetres de l'1 de juny del 2013, mentre que a Port del Comte (2.230 metres, Solsonès) es van mesurar 7 centímetres de neu, igualant el gruix màxim de juny dels seus 16 anys de dades, també de l'1 de juny del 2013.

Episodi de calor extrema del dia 25 al 30 de juny

En contrast, el dia 25 es va iniciar el pitjor episodi d'onada de calor de les últimes dècades a causa d'una massa d'aire d'origen africà, que també ha fet batre rècords de temperatures màximes en bona part d'Europa occidental.

Aquest episodi de calor ha deixat valors de temperatures màximes de 40 a 43°C a les comarques de l'interior i a diversos sectors del prelitoral, així com a les valls prepirinenques. 

Els dies més calorosos van ser divendres 28 i dissabte 29, quan es van registrar fins a 43,6°C a Artés (Bages) i 43,8°C a Alcarràs, respectivament. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, es tracta de registres fins ara inèdits en la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), amb sèries de fins a més de 30 anys.

A banda d'intensitat, l'onada de calor ha estat persistent, provocant la superació dels llindars de calor durant 5 dies consecutius en sectors de l'interior i fins a 6 dies en zones de muntanya, un fet totalment extraordinari el mes de juny. 

Al llarg de l'episodi de calor la gran majoria d'estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades han superat la seva màxima absoluta de juny (126 de 145) i el més extraordinari és que no només s'han superat massivament els rècords de temperatura màxima de juny, sinó que més de la meitat de les estacions (83 de 145) han superat també la màxima absoluta de tota la sèrie, en alguns casos dos dies consecutius.

Així, en bona part de Catalunya l'onada de calor de finals de juny del 2019 ha deixat enrere els registres màxims de les grans onades de calor de les últimes dècades (juliol del 2015, agost del 2012, agost del 2003 o juliol del 1994, entre altres).

A l'interior de Catalunya ha estat l'onada de calor més important de les últimes dècades i probablement s'hauria de remuntar-se fins al juliol de 1982 per trobar una comparable, encara que a la costa catalana s'han viscut onades de calor més destacades, com la de principis d'agost del 2018.