La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha anunciat des de la COP27 a Egipte la inversió de 80 milions d'euros en els pròxims quatre anys en iniciatives locals destinada a l'acció de mitigació i adaptació al canvi climàtic. Es destinaran 20 milions d'euros anuals fins a l'any 2026. Aquesta distribució es farà en forma d'ajuts als projectes d'ajuntaments, consells comarcals, consorcis locals, entitats municipals descentralitzades i agrupacions municipals. 

❓  COP27 a Egipte: Què es pot esperar de la Cimera del Clima 2022?

🟢 Els 4 aspectes del canvi climàtic que ja t’afecten i la Cimera COP27 hauria de revertir

🌍 Com encara la Unió Europea la COP27? Complir els compromisos en plena crisi energètica

En els pròxims dies es publicaran les bases dels ajuts, que es convocaran a principis d'any per al període 2023-2024 per un import de 40 milions d'euros. Posteriorment, hi haurà una altra convocatòria que assumirà els 40 milions d'euros restants fins al 2026. Els diners per finançar aquestes accions prové del Fons Climàtic, el qual es nodreix amb el 50% dels ingressos obtinguts amb l'impost sobre les emissions de CO₂ dels vehicles de tracció mecànica i el 20% de la recaptació de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient. 

Quina de mena d'accions rebran aquests ajuts? 

Les actuacions subvencionables en el pròxim bienni inclouen la redacció de plans municipals de lluita contra el canvi climàtic i d'emergència per sequera, i la redacció de projectes, com la seva execució. A més, es finançarà l'execució de projectes destinats a rebaixar les emissions de gasos d'efecte hivernacle a través de la reducció de la circulació, la producció d'energia geotèrmica, la protecció de la població davant el risc de fenòmens meteorològics extrems, la millora de l'eficiència de les xarxes municipals de recursos hídrics i l'alleugeriment de la vulnerabilitat de la salut per l'impacte del canvi climàtic. 

Des de l'any 2008 s'han creat sis convocatòries de subvencions perquè els municipis fessin efectives les accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic. Fins ara centenars de corporacions locals han estat beneficiades amb un import total de 5,1 milions d'euros. De manera que amb la nova línia d'ajuts més copiosa el Govern espera accelerar les accions perquè Catalunya compleixi amb els compromisos assumits a l'Acord de París, el qual busca reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle per mantenir l'escalfament global per sota de 2 °C, i en el millor dels escenaris per sota d'1,5 °C.