El conseller Joaquim Forn torna avui al Tribunal Suprem per defensar la seva sortida de la presó.

La defensa de Forn ha demanat la nova compareixença perquè està en desacord amb els arguments de Pablo Llarena per rebutjar la llibertat provisional de Forn el passat 23 de maig.

La fiscalia, en el seu moment, va avalar la sortida en llibertat del conseller d’Interior i només s’hi va oposar VOX. Però Llarena va donar ales a l’acusació popular i, en una decisió sense precedents, tot i que la principal acusació no es va oposar a la llibertat del conseller, el magistrat es va agafar als arguments de VOX i el va mantenir entre reixes.

El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que instrueix la causa pel procés independentista a Catalunya, ha citat aquest dimarts a les 9.30 h el conseller d'Interior Joaquim Forn, processat per rebel·lió i malversació de fons públics i que està a la presó des del passat 2 de novembre. Va sol·licitar aquesta nova compareixença per demanar de nou al jutge la seva llibertat.

El suport als CDR, clau

Llarena va rebutjar excarcerar Forn en entendre que el risc de reiteració delictiva persisteix en el seu cas després que en una carta pública expressés el seu suport als Comitès de Defensa de la República (CDR) i els demanés que resistissin i es mantinguessin "ferms".

Aquesta carta de suport, que va escriure amb Oriol Junqueras i que es va llegir el 2 de maig en un acte públic a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, ​​afirmava que Catalunya és "un país viu que no es resigna, ni cedeix a la repressió ni a l'amenaça", cosa que va fer considerar al jutge Llarena que els dos líders independentistes van revalidar el seu compromís amb la determinació reflectida en el Llibre Blanc per a la Independència, que li va servir per justificar el seu processament.

El magistrat també va assegurar que hi ha risc de fuga, malgrat que hagi renunciat a la seva activitat parlamentària i en les seves declaracions judicials Forn assegurés que no abandonaria Espanya i que no s'incorporaria a cap responsabilitat en el Govern de la Generalitat. De fet, Forn va renunciar a la seva carrera política deixant l'acta de diputat.

Per Llarena, el seu comportament "no conjura el perill objectiu que en ell s'aprecia" i va recordar que hi ha investigats pel procés sobiranista a Catalunya que han tingut un "sorprenent èxit" anant a altres països europeus.

Forn es presenta davant Llarena esperant un gest del magistrat i la fiscalia davant un escenari polític completament diferent del del mes de maig passat, quan governava Mariano Rajoy.

Els testimonis

El magistrat ha citat també a partir de les 10.00 hores sis testimonis proposats per Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva. Són el director del diari El Punt Avui, Xevi Xirgu, i la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Núria Llorach. També hauran de comparèixer davant del jutge Olga Solanas García, Fernando Boloix Bago, Jaume Planas i Francisco Fuentes Ruiz.

L'acostament dels presos

El recurs i la compareixença de Joaquim Forn i els testimonis és dels pocs tràmits que li queden per fer a Pablo Llarena per tancar la instrucció i començar els tràmits per anar a judici. 

Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart esperen novetats a les seves cel·les d'Estremera, Alcalá Meco i Soto del Real.

El gest polític és l'acostament. I això ara ja té l'escenari idoni. Aquest dilluns el nou ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha nomenat el nou director general de Serveis Penitenciaris, Ángel Ortiz González. Per saber si es fa efectiu l'acostament, només caldrà veure com resol les peticions que tenen demanades des del mes d'abril Oriol Junqueras i Jordi Cuixart. No cal que ningú faci ni digui res. 

De moment, el missatge que ha llançat el nou executiu de Pedro Sánchez és que estan d'acord amb l'acostament quan es tanqui la instrucció. I això és qüestió de setmanes.