El fiscal de medi ambient de Barcelona ha obert diligències d'investigació sobre l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per les reduccions dels cabals ecològics que la Generalitat va aplicar als rius Muga, Ter i Llobregat. La decisió s'ha pres després d'una denúncia el mes gener de la Federació d'Ecologistes de Catalunya (EdC) contra el director de l'ACA, Samuel Reyes, com a responsable de les justificacions tècniques que van servir al Govern per aprovar l'acord que reduïa el cabal. Ecologistes va considerar que aquesta decisió podia suposar un delicte contra el medi ambient. 

El Govern va aprovar el 16 de gener un acord que reduïa els cabals d'emergència dels tres rius. Els responsables d'EdC van alertar llavors que la proposta suposava reduir en un 92% de mitjana els cabals de manteniment aprovats i asseguraven que això podia causar importants afeccions ambientals i sobre la qualitat de l'aigua. A més, calculaven que en els trams afectats hi ha 48 espècies en perill d’extinció.

Denúncia d'Ecologistes de Catalunya

El passat 29 de gener, Ecologistes de Catalunya, va denunciar Samuel Reyes en considerar que l'acord aprovat per l’executiu d’acord amb les recomanacions de l’ACA és incompatible amb el compromís del Govern de mantenir la vida piscícola i la vegetació de les àrees afectades. Per aquesta raó, sol·licitaven al fiscal demanar a la direcció general de Polítiques Ambientals “els informes que confirmen i avalen que sostraient aquests cabals dels rius podran sobreviure”. També reclamaven al fiscal que s'adrecés al Consell de Protecció de la Natura per saber si haurien d’informar dels efectes ambientals que poden afectar els tres espais naturals referits i si algun òrgan del Govern els hi ha informat. 

En el moment de presentar la denúncia, el president de l’entitat a Catalunya, Joan Vàzquez, va criticar que l'executiu no actués sobre determinats sectors com el de la ramaderia i que no s'apliquessin restriccions sobre les macrogranges que segons els ecologistes hi ha a les comarques d’Osona, al Bages o a l’Alt Empordà. “Calculem que a les granges d’aquests territoris hi ha més de dos milions de porcs”, van assenyalar els ecologistes que calculen que per atendre aquests animals calen prop de 61 hectòmetres cúbics d’aigua anuals. “A tot això cal sumar-hi l’aigua que s’usa en activitats derivades com la dels escorxadors i que podria enfilar-se fins als 100 hectòmetres cúbics anuals”, afirmava. I va denunciar que "no hi ha cap precedent a la història hidrogràfica del país en què ningú s’hagi atrevit a aplicar aquestes reduccions".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!