Pas crucial. L'investigat per l'assassinat d'Helena Jubany el desembre de 2001, Xavi Jiménez, ha negat avui davant el jutge la seva implicació. Jiménez s'ha limitat a respondre les preguntes del seu advocat i s'ha desvinculat dels anònims que va rebre la víctima setmanes abans del crim. Un informe cal·ligràfic realitzat pel Cos Nacional de Policia (CNP) l'apunta directament a ell. "Podrien haver-hi altres explicacions alternatives, però com no dona cap explicació es fa difícil descartar que la seva implicació sigui màxima", ha afirmat l'advocat de la família Jubany, Benet Salellas, que ha demanat la presó provisional per a ell i descartada pel jutge, ja que l'acusat ha sortit poc després al carrer. La fiscalia ha demanat mesures cautelars, com la retirada del passaport de Jiménez.  El jutge ha acordat la retirada del passaport de Jiménez, a més de la prohibició de sortir del territori nacional i que comparegui mensualment al jutjat. A més, la família ha demanat ara al jutge que s'aprofiti la tecnologia actual per repetir l'anàlisi d'ADN a la roba de la víctima i poder fer un "salt qualitatiu" a la investigació, petició que es resoldrà més endavant, segons fonts del gabinet de premsa del TSJC.

Xavier Jiménez  té la condició d'investigat des del passat mes de desembre i el jutge estava esperant el resultat de la prova cal·ligràfica que l’incrimina per citar-lo a declarar. Sospitós i víctima es coneixien perquè eren companys de la Unió Excursionista de Sabadell (UES) en el moment del crim, quan ella tenia 27 anys. Els dos anònims que va rebre Jubany sempre anaven acompanyats amb begudes adulterades amb somnífers, que ella va descobrir en fer-les analitzar. “Xavi Jiménez porta anys callant i enganyant i  el que li demanem és que expliqui la veritat”, ha declarat Joan Jubany, germà d’Helena als periodistes, segons recull l’ACN.

"Hi ha indicis suficients per considerar que Jiménez va participar de forma activa en l'assassinat d'Helena", afirma el jutge en la resolució, tot i que descarta decretar la seva presó preventiva pel temps passat i perquè té arrelament familiar i laboral, tot i que li restringeix els moviments.

 

Jubany
Helena Jubany

Reobertura

El nou investigat va estar a punt d'esquivar la justícia perquè el jutge li va atribuir aquesta condició l'1 de desembre de 2021, només unes poques hores abans que el delicte prescrivís. L'endemà, el 2 de desembre, es complien 20 anys de la mort de la bibliotecària en un bloc de pisos de Sabadell. L'acusació particular va aconseguir incloure Xavier Jiménez a la causa després d'aportar uns correus electrònics extrets del disc dur de l'ordinador d'Helena Jubany. Segons el jutge, el contingut de les converses tenia una connexió clara amb els anònims que va rebre la víctima. A més, en el seu dia Jubany ja va verbalitzar que sospitava del company de la UES. Els sospitosos són de l'entitat.

 

A banda, la família d'Helena Jubany ha demanat als "encobridors del crim" de la bibliotecària que expliquin "tot el que saben" per poder resoldre el crim. "Ara ja és una qüestió d'humanitat", declara la família en un comunicat en el qual assenyala  dues persones de la Unió Excursionista de Sabadell (UES) que podrien tenir informació de què va passar.

Jubany FOTO3
Joan Jubany, germà d'Helena,  fa declaracions als periodistes/ Jordi Pujolar / ACN