"Pagaries 20 euros per una canya?". La resposta és (segurament) no. Intermón Oxfam ha volgut posar en coneixement de tothom de quina manera les gasten les multinacionals quan "ens prenen el pèl" evadint impostos, impostos que, al final, paguem nosaltres.

Sota aquest objectiu, l'ONG ha difós un vídeo que denuncia l'"escaqueig fiscal", amb la finalitat d'aconseguir el major nombre de signatures i instar el nou Govern de l'Estat quan n'hi hagi a fer una "llei contra l'evasió i l'elusió fiscal". 

Aquest és el ganxo que serveix per animar i convidar la ciutadania a signar al seu web perquè, amb una signatura, "es pot canviar tot". Ho fan sota l'argument que van difondre el passat mes de gener, sobre que l'1% més ric del món té tants diners com el 99% restant o, dit d'una altra manera, que 62 persones tenen els mateixos diners que els altres 3.600 milions.

Si això passa és perquè les decisions governamentals que es prenen a escala mundial impedeixen la ciutadania conèixer com mouen els diners les multinacionals per evitar pagar tot el que puguin. Aquests impostos evadits, asseguren, "suposen menys diners per a serveis públics bàsics com la sanitat, l’educació o la protecció social".

El vídeo continua quan, a l'hora de cobrar als clients del bar, el cambrer els detalla un suplement en el tiquet sota el concepte "altres". Davant la sorpresa dels consumidors, els explica que el client anterior ha marxat sense pagar i que els ha de cobrar a ells "per quadrar la caixa". Perplexos, els clients li pregunten si la gent ho paga i ell els respon que "solen fer-ho".

És en aquest moment quan els revela que la situació pretén ser un símil amb allò que passa a la realitat i que, en el cas dels impostos, els ciutadans els continuem pagant. "Tots paguem pel que altres no paguen", adverteix.

"És hora de canviar les regles"

Només a Espanya, la inversió cap a paradisos fiscals fora del país ha crescut aquest últim any el 2000% i, segons l'ONG, els inversors posen més diners a les Illes Caiman que al Regne Unit, França o Alemanya. 

Per això, un altre dels reptes d'Intermón és "combatre el secretisme financer i obligar les companyies a informar sobre on operen i quins impostos paguen", aconseguir un registre públic transparent i crear un organisme fiscal internacional que "controli" què i on paguen les empreses. "És hora de canviar les regles", insisteixen.

"Si no dubtes en reaccionar davant d'una consumició injusta com aquesta... Per què no t'indigna pagar l'escaqueig fiscal de les grans multinacionals?", acaba qüestionant el vídeo, que afegeix: "Admet-ho, ets un pringat perquè mentre tu pagues els teus impostos, les multinacionals fugen de pagar el que els toca i no passa res".