Finalment, han començat les obres del centre obert de la Zona Franca de Barcelona, amb una capacitat per a 800 persones en règim obert, és a dir, en la recta final de la condemna. L’exconsellera Lourdes Ciuró va anunciar que Justícia destinava 36,6 milions d'euros en el projecte i que el repte és que el nou equipament entri en funcionament el 2025. Aquest dijous s'han pogut veure els primers moviments de terres. Amb el tancament de la presó Model -impulsat per l’exconseller Carles Mundó, el juny 2017-, Barcelona no té cap centre penitenciari amb persones que compleixen condemna o preventives, i del centre de la Zona Franca es va decidir, amb ERC al capdavant de Justícia, que al final no fos una presó convencional davant la davallada de reclusos pels canvis en el Codi Penal, entre altres factors. Actualment, les presons catalanes acullen 7.747 persones (552 dones), de les quals unes 1.300 en règim obert o tercer grau.

Les noves instal·lacions per a interns en semillibertat ocuparan un solar de 6.500 metres quadrats, delimitats per la cantonada del carrer A amb el carrer 1 de la Zona Franca. El centre servirà per tancar definitivament l’antiga presó de Trinitat Vella de Barcelona, que ara acull interns en tercer grau, i que aniran al nou centre de la Zona Franca, com també els reclusos de la unitat oberta d’homes que ara funciona a l’edifici de la presó de Dones de Barcelona (Wad-Ras).  Entre els dos centres oberts sumen unes 600 places. En uns altres terrenys de la Zona Franca també està projectada la construcció de la nova presó de dones, prevista pel 2027 i que permetrà tancar l’actual i força antiga presó de dones de Wad-Ras. Per ara no hi ha res concretat, i la nova consellera de Justícia, Gemma Ubasart, haurà de decidir si la valida i impulsa.

Zona Franca 2
Moviment de terres, al solar del futur centre obert penitenciari, aquest dijous. / Foto: Carlos Baglietto

Les adjudicacions, el maig passat

La societat pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya va adjudicar el maig passat la construcció del centre obert de la Zona Franca, dividit en dos lots. L'obra civil i arquitectura del nou centre penitenciària s’ha adjudicat a FCC Construcción, SA per un import de 19.175.846 euros i per executar en un termini de 29 mesos. I les instal·lacions del centre a la unió temporal d’empreses Elecnor Servicios y Proyectos, SAU & Sogesa Instalaciones Integrales per un import de 10.241.053, que s’ha d’executar en un termini de 24 mesos.

La construcció del centre obert de la Zona Franca permetrà que, en els terrenys alliberats pel tancament de la Trinitat per part de la Generalitat, s’hi puguin construir habitatges de protecció oficial, equipaments i zones verdes. És una operació que fa anys que esperen els veïns de la Trinitat, i fins i tot, hi ha un projecte per conservar una part del penal, per a les entitats i com a espai de memòria, ja que a més de les recluses ordinàries, va servir per reprimir dissidents i estudiants.

Zona Franca3
Treballadors en el solar de la Zona Franca, aquest dijous. / Foto: Carlos Baglietto