Les infermeres han tornat a sortir un dia més als carrers per reivindicar millores laborals i reconeixement cap a la professió, en una nova manifestació en la qual han participat al voltant d'un miler de persones, concretament 3.500 segons la Guàrdia Urbana i 6.000 segons el sindicat Infermeres de Catalunya. La marxa, que ha recorregut aquest dissabte al matí el centre de Barcelona, ha estat convocada pel sindicat Infermeres de Catalunya (IC) sota el lema 'Un govern que no inverteix en les seves infermeres és un govern que les condemna a l'exili'. Fa tot just un mes des de l'inici de la vaga indefinida d'aquest col·lectiu professional, que va començar el passat 12 de desembre, i amb la qual reclamen un complement salarial equivalent a l’A1 —el que en l'administració correspon al nivell de Graduat o Llicenciat Universitari, Enginyer o Arquitecte—, ja que actualment compten com a A2, amb una dotació menor.
La mobilització ha començat a Diagonal amb passeig de Gràcia i la parada final és a l'Estació de França, un símbol escollit per "l'exili" al qual es veuen "condemnades" les professionals sanitàries, per les actuals condicions laborals que tenen a Catalunya, diuen. Entre els cartells visibles durant la protesta alguns missatges com 'Llevadores diem prou', 'No és un acord, és un desacord', 'Fins als ovaris' i 'La vocació no és explotació'. També s'han escoltat proclames i crits com 'SOS auxili, anem a l'exili', 'Si el sistema no paga: vaga, vaga, vaga' o 'Mans amunt, no volem més fum'.
Laia Marsal, vicepresidenta del sindicat Infermeres de Catalunya, ha assegurat en declaracions als mitjans que estan molt "orgulloses i contentes" de les companyes i de sortir al carrer un dia més per manifestar les seves reclamacions. "Fa un mes que estem de vaga reclamant que se'ns escolti", ha recordat. D'altra banda, Marsal ha indicat que esperen trobar espais de negociació amb la conselleria de Salut. Una portaveu de les manifestants, Gemma Fando, infermera d'Atenció Primària de Barcelona, ha assenyalat que el missatge principal és que volen el reconeixement de les competències que ja fa temps que estan executant i que esperaven que quedaria palès en el III Acord de l'ICS.
Un mes de vaga indefinida
La mobilització d'aquest dissabte se suma a altres accions, concentracions i protestes dutes a terme en el darrer mes, des que va començar la vaga indefinida. A inicis d'aquesta setmana, per exemple, mig miler de persones van manifestar-se en la primera trobada als carrers després de les festes de Nadal i l'endemà van entregar més de 500 cartes al Departament de Salut amb les seves reivindicacions. I dijous 4 de gener, el sindicat Infermeres de Catalunya es va reunir amb el conseller de Salut, Manel Balcells, per a abordar el malestar de les professionals i la situació de vaga. Una trobada en la qual el sindicat va exigir un complement salarial equivalent a l’A1 —el que en l'administració correspon al nivell de Graduat o Llicenciat Universitari, Enginyer, Arquitecte o equivalent— per desconvocar la vaga indefinida; a la qual cosa Balcells es va mostrar "obert a estudiar-ho", segons la presidenta del sindicat, Núria Guirado. "Tot i que la competència és de Madrid, la Generalitat pot crear un complement d’homologació que permeti a les infermeres gaudir d’aquest reconeixement mentre no arriba", afirma Guirado.
Els tècnics sanitaris també en peu de guerra
A més de les infermeres, Balcells té obert un altre front: els tècnics sanitaris, que a finals de desembre van anunciar una aturada indefinida a partir del 8 de gener per denunciar el "maltractament" i la "inactivitat" de la Conselleria de Salut i l'Institut Català de la Salut al voltant de les desigualtats econòmiques i laborals que diuen que pateixen. De fet, uns 350 tècnics sanitaris, segons la Guàrdia Urbana, van sortir al carrer el dissabte 30 a manifestar-se i han tallat l'avinguda Diagonal de Barcelona en sentit Besòs per reclamar millores salarials. El col·lectiu denuncia que els tècnics superiors sanitaris i els Tècnics de Cures Auxiliars d’Infermeria (TCAI) no han rebut cap increment en el sou des del 2017.