Unes 200 persones han protagonitzat una protesta pel centre de Santa Coloma de Gramenet contra el desallotjament de la casa okupada Estudi 9 aquest dijous al matí. La marxa, convocada per 'Santako antifeixista', ha començat a la plaça Manent de la ciutat, i poc després, els participants han començat a caminar pels carrers del centre, que han estat vigilades per la policia local i Mossos per evitar incidents. Durant el recorregut s'han mogut i tirat a terra alguns contenidors i han trencat a cops els vidres de diferents comerços, sobretot immobiliàries i oficines de bancs, tot i que els danys causats no han estat greus. Alguns manifestants han tractat d'incendiar alguns contenidors, però sense èxit.

🔴 Manifestació okupa a Barcelona, DIRECTE | Protestes pel desallotjament de la Bonanova
 

Després de la marxa les unitats de Brimo i Arro que controlaven la protesta han dispersat ràpidament els manifestants ràpidament. No s'han produït incidents entre policia i manifestants, però els agents han fet algunes identificacions i han identificat alguns membres coneguts del moviment okupa de Barcelona entre el gruix de la protesta.

0b7ae8ed 87cf 4f3a a12b 3516dd062929
Els vidres d'un supermercat a Santa Coloma de Gramenet trencats després de la manifestació okupa / Foto: ACN
Els vidres d'un supermercat a Santa Coloma de Gramenet trencats després de la manifestació okupa / Foto: ACN
Els vidres d'un supermercat a Santa Coloma de Gramenet trencats després de la manifestació okupa / Foto: ACN

L'operació per desallotjar l'Estudi 9, una propietat okupada al municipi, ha començat a primera hora i s'ha allargat durant nou hores perquè hi havia okupes dins l'edifici que han hagut de ser expulsats. Els últims dos okupes han sortit de l’espai passades les dues de la tarda, perquè havien introduït els seus braços en bidons de grans dimensions plens de ferralla i ciment. Un d'aquests okupes ha hagut de ser traslladat a l'hospital i correria el risc de perdre un dels braços que ha introduït dins el barril ple de ciment. Dins l’immoble desockpat hi havia quatre persones més: dues que no han ofert resistència i han marxat i dues més que s’havien amagat en un pati de llums inaccessible. Per treure-les ha estat necessari tirar a terra una paret. Amb tot, el desallotjament s’ha dut a terme sense incidents greus i no hi ha cap persona detinguda.

Un cop conclòs el desallotjament, diversos operaris han seguit treballant l’immoble per desconnectar la llum i l’aigua, que estava punxada, i per tapiar les portes d’accés des del carrer del Pedró. Durant el desallotjament també ha fet acte de presència al lloc al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena.

L’Estudi 9’ estava okupat des de l’any 2018, quan l’Ajuntament va presentar el projecte del Pla Especial de Reforma Interior (PERI) Santa Coloma Vella II. Diversos col·lectius veïnals s’hi van oposar perquè el projecte preveu enderrocar diversos immobles històrics per obrir una gran avinguda i construir un gran edifici d’habitatges. En el cas de ‘L’Estudi 9’, l’immoble no està afectat i se salvarà per fer-hi un equipament públic. Amb tot, però, el desenvolupament del pla urbanístic està aturat després que propietaris afectats denunciessin el pla de reparcel·lació que establia les compensacions per a les expropiacions.