Una vintena de persones van haver de ser ateses pel Sistema d'Emergències Mèdiques el passat dijous 12 de gener a causa d'un incendi que es va iniciar en un edifici al carrer Ciutat Comtal de l'Hospitalet de Llobregat. Deu persones van haver de ser traslladades a centres mèdics per inhalació de fum. La causa del foc?, un patinet elèctric que va cremar a la planta baixa de l'edifici. El 2022 es van incendiar una cinquantena de patinets elèctrics a Catalunya, la meitat dels quals van ser a Barcelona. Amb aquestes xifres, el nombre d'incendis d'aquests vehicles s'ha duplicat en dos anys, segons indica RAC1. 

Com s'inicien els incendis d'aquests vehicles?, doncs en la majoria de casos, els focs comencen per culpa de trencaments o modificacions dels patinets. Tot i això, la principal causa és el mal ús i mal manteniment que es fa de les bateries de bio-liti que porten aquests vehicles. Els Bombers recomanen extremar les precaucions quan s'està carregant el patinet i també demanen controlar l'estat d'una bateria abans de comprar-la i no fer-ho si és de baixa qualitat. En declaracions a la citada emissora, el sergent i responsable de salvament en accidents de trànsit i assistència tècnica, Lluís Mendo, explica que el més segur és carregar els patinets, si pot ser, en un lloc exterior i apartat de materials combustibles. En el cas que s'hagi de carregar, sí o sí, en un espai tancat, fer-ho amb la portada tancada i supervisant-ho sovint.

La nova normativa de l'Ajuntament de Barcelona

Barcelona preveu fer obligatori l'ús del casc per conduir patinets elèctrics a partir de l'abril. L'Ajuntament ha iniciat els tràmits per modificar l'ordenança municipal de circulació de vianants i vehicles per adaptar-la a normatives estatals. Barcelona s'avança així a la modificació del reglament general de circulació que ha de regular l'ús del casc i que encara no s'ha aprovat. Altres ciutats, com Lleida o Girona, ja han impulsat els canvis i obliguen a circular amb casc. La proposta del consistori barceloní també vol donar resposta a un acord del plenari de l'abril del 2021 en què ja es va acordar per unanimitat fer els passos necessaris per fer obligatori l'ús del casc i elements reflectants.

La tinenta d'alcaldia de Mobilitat, Laia Bonet, va destacar l'obligatorietat del casc per a circular amb patinet elèctric o altres vehicles de mobilitat personal (VMP) com el punt principal de la proposta de modificació de l'ordenança municipal vigent. "Si s'estén l'ús del patinet, també hem de fer que s'estenguin les mesures de seguretat vinculades a l'ús del patinet; necessitem que la conducció sigui segura", va dir Bonet en roda de premsa. La nova llei espanyola de Trànsit, aprovada el març del 2022, ja inclou l'obligatorietat de dur casc. Tanmateix, la normativa preveu que aquesta obligació s'ha de concretar a través d'un reglament estatal que encara no s'ha aprovat. Mentrestant, els municipis poden avançar-se i aplicar el canvi per la via de les ordenances municipals. Per això, Barcelona ha començat els tràmits per modificar l'ordenança actual, que és del 2017.