Dos incendis iniciats en la Vall d'Ebo (Alacant) i Begís (Castelló) estan assetjant el País Valencià. El foc encara segueix "molt actiu" amb un total d'11.000 hectàrees arrasades per les flames, obligant a desallotjar diverses poblacions. Gairebé un miler de persones i quasi mig centenar de mitjans aeris estan participant en l'extinció d'aquests grans focs, provocats per uns llamps, i que està el seu control s'està dificultant molt degut a les adverses condicions meteorològiques i la complexa orografia del terreny. L'incendi té un perímetre de 65 quilòmetres i en la seva extinció participen 22 mitjans aeris.

El foc ha obligat el desallotjament de mitja dotzena de poblacions. L'última d'elles ha estat la petita localitat de Benimassot, que ha començat a ser evacuada aquest dimarts davant la proximitat de les flames de l'incendi forestal. Aquest municipi se suma a altres localitats evacuades, com són Tollos, Famorca, Fageca, La Vall d'Alcalà i Beniaia, que sumen unes 1.500 persones, a les quals s'ha donat cobertura juntament amb Creu Roja mitjançant albergs instal·lats a Pego i a Muro d'Alcoi. L'incendi de Begís, declarat aquest dilluns a conseqüència també d'un llamp, ha arrasat ja entre 700 i 800 hectàrees, té un perímetre de 20 quilòmetres i el combaten 25 mitjans aeris, per l'"enorme dificultat" de la seva orografia, que impedeix de moment actuar als medis terrestres.

Incendi Begís - EFE
EFE

El canvi en la direcció del vent i el fum han obligat aquest dimarts a evacuar de manera preventiva les localitats de Begís i Toràs, i els veïns estan sent instal·lats en un alberg situat en el pavelló multifuncional de Viver. El desallotjament de Begís ha implicat també el trasllat del Lloc de Comandament Avançat (PMA), que s'havia instal·lat en aquesta localitat i que ara es reubicarà a Viver. Els desallotjaments d'aquest dimarts se sumen als ja realitzats en les localitats d'Arteas de Baix, Arteas de Dalt i els Cloticos per la proximitat del foc.

Tots dos incendis tenen una "alta activitat" i estan encara en situació d'"avanç" tot i l'esforç de les persones i mitjans que els estan combatent, i la "peça clau" per a resoldre'ls serà l'evolució de la situació meteorològica, ha assegurat el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig. Ha insistit en el fet que la meteorologia és "molt adversa", perquè bufen vents canviants, que fan que dins d'un mateix incendi es pugui parlar de situacions "molt diverses" i dificulten planificar l'extinció. A més, les temperatures continuen sent molt altes, i la humitat és d'entorn del 10 o el 15 %, la qual cosa complica atallar el foc. Puig ha insistit que la prioritat en aquests moments és la seguretat de les persones -del veïnat dels municipis afectats i del personal d'emergències que intervé en l'extinció-, perquè el pitjor que pot passar és que hi hagi una desgràcia personal, més enllà de la pèrdua del patrimoni natural que s'està produint.

El president valencià ha assegurat que al País Valencià compta amb "recursos suficients" per a combatre aquests incendis, i ha agraït l'ajuda tant del Govern d'Espanya com de la Unitat Militar d'Emergències (UME) i de les comunitats autònomes veïnes, com Múrcia, Aragó, Castella-la Manxa i Catalunya.