Els Bombers de la Generalitat de Catalunya han treballat des de dos quarts de tres de la tarda d'aquest dilluns en un incendi forestal entre els termes municipals de Xerta i Paüls, al Baix Ebre, als peus dels Ports. El foc s'ha situat a uns 700 metres de la carretera TV-3541 i s'ha dividit en dos flancs que han baixat pel coll de les Saleres. Segons han explicat fonts de bombers a ElNacional.cat, ja no hi ha flama activa a la zona i s'ha donat per estabilitzat cap a les set de la tarda i una hora després per controlat. Tot i que els diferents efectius desplegats encara continuen remullant les rodalies i la massa forestal afectada, per donar-lo per extingit completament. 

Els dos flancs avançaven en descendent direcció a camps i els Bombers han desplegat a la zona 21 dotacions terrestres i quatre mitjans aeris -dos AVA i dos helicòpters; un d'atac i un de comandament i helitransport- per poder-lo atacar. El foc ha fet patir als Bombers, però han descartat inicialment demanar reforços atès que la proximitat als cultius facilitava les tasques per intentar controlar i extingir les flames. Les bones condicions d'accés, meteorològiques y el treball dels equips d'emergències han permès que no es convertís prematurament -essent a mitjans de març- en el primer Gran Incendi Forestal (GIF) de la temporada.

A lloc s'han desplegat també grups especialitzats com el GRAF dels Bombers i s'han enviat dotacions terrestres de tots els parcs que ha estat possible, per la complicació que podria haver generat un incendi com aquest als peus d'una muntanya que, malauradament, ja sap que és cremar. Segons les dades provisionals han cremat més de cinc hectàrees, però no hi ha massa urbana a la zona. Hi ha algunes masies molt aïllades, però no s'ha demanat el seu desallotjament.

Incendis forestals fora d’època

Els Pompièrs d'Aran han donat per controlat aquest diumenge al vespre l'incendi que crema a Canejan i que ha afectat unes 280 hectàrees. Els Pompièrs i els Bombers de la Generalitat col·laboren per apagar el foc i divendres ja van estabilitzar el flanc esquerre. I dissabte van donar-lo completament per estabilitzat. L'incendi afecta superfície forestal en una zona de difícil accés fronterera amb França i ha calcinat tres edificacions de muntanya. Aquest matí, també a la zona de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, els Bombers de la Generalitat han treballat en un incendi a Miami Platja, a la urbanització Casalot, de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Ha cremat vegetació forestal i a primera hora de la tarda s’ha pogut apagar i s’han retirat diverses de les dotacions terrestres que hi havia a la zona.