El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha impulsat una xarxa per agrupar docents, alumnes i centres que vulguin "desobeir" decisions polítiques i judicials que impliquin reduir l'ús del català a les escoles, com poden ser les sentències del 25% de castellà a l'aula, informa l’agència ACN. Es tracta de la Xarxa de Centres Insubmisos, presentada aquest dilluns a Barcelona i que compta amb suport de professors i de l'organització d'assessorament jurídic Alerta Solidària, que es posa a disposició davant eventuals conseqüències legals. En un manifest, el SEPC critica les "ofensives" dels estats espanyol i francès contra el català i insta professors, estudiants, famílies, entitats i centres dels territoris de parla catalana a adherir-se a la xarxa.

Els impulsors de la Xarxa de Centres Insubmisos insten a la desobediència civil organitzada davant el retrocés del català a les aules. “Poder defensar-nos col·lectivament de les ofensives com la sentència del 25% o la segregació lingüística a les Illes i al País Valencià”, s’ha referit Júlia Portet, portaveu estudiantil de la xarxa, sobre els objectius de la iniciativa, que el SEPC ha presentat davant un lloc emblemàtic com és el monument de les Quatre Columnes, de Josep Puig i Cadafalch, a Montjuïc.

Portet, que també és portaveu del SEPC, ha defensat que podran fer més “pressió” a les institucions si actuen “de forma cohesionada” i no pas “individual” i creu que les mesures fins ara del Govern de la Generalitat han estat “insuficients” per protegir el català als centres educatius.

Denuncien els atacs contra el català

En el manifest de presentació de la xarxa, els seus impulsors lamenten els “atacs” a la llengua a Catalunya, a l’Aragó, a la Catalunya Nord, les Balears i el País Valencià i veuen “necessària” una “aliança” entre docents, alumnes i famílies a les escoles dels Països Catalans, així com de la societat civil, davant el que defineixen com una situació d’“emergència lingüística”.

Gerard Calvera, representant dels professors dins la xarxa, ha reivindicat el català com a “eix vertebrador” dels Països Catalans, en la lectura del manifest. Els creadors de la xarxa també destaquen que la defensa de la llengua ha de ser des d’una “perspectiva integradora” i recalquen que el català és una “eina d’integració”.

Des de la xarxa oferiran formació als docents i estudiants que vulguin desobeir polítiques i resolucions judicials i en les setmanes vinents faran diversos actes per presentar la campanya. La iniciativa compta amb el suport d’Alerta Solidària per donar cobertura legal, sobretot pensant en els docents. Des d’aquesta organització de l’Esquerra Independentista, que assessora i assisteix en diverses causes, l’advocada Eva Pous ha animat a “no claudicar” i “defensar la llengua malgrat la repressió que pugui comportar”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!