Serà possible la igualtat de gènere l’any 2030? La resposta és que no. Així ho detalla l’informe Equal Mesures 2030, que situa Dinamarca al capdavant del rànquing mundial amb una puntuació de 89,3, prop de l’objectiu, seguida de Finlàndia, Suècia, Noruega, Holanda, Eslovènia i Alemanya. A la cua hi ha països com Sierra Leone, Libèria, Nigèria, Mali, Mauritània, Níger, Iemen, Congo RD Congo i el Txad.

gender index 3

I quin lloc ocupa Espanya? Cal baixar fins el lloc 23, entre Eslovàquia i Lituània. Té indicadors força bons en la conscienciació contra la violència de gènere, la representació institucional o la legislació sobre l’avortament. Malgrat tot, segons l’informe encara queda feina per fer en polítiques sobre el clima, la vulnerabilitat o la representació paritària en òrgans de decisió i a la inversió social directa en qüestions de gènere.

espanya situacio index genere

Recapitulem. Per què es fa aquest indicador? Què mesura? Tot i els canvis que es van prometre ara fa quatre anys, on es va voler posar a les nenes i les dones com a focus principal, cap país està a la fase final. Un 40% de les dones del món viuen en països que no “aproven” els índex bàsics d’igualtat. Un altre 40% viuen en països que tenen un aprovat just, segons detalla el mateix informe. Però, amb què es basa l'estudi per catalogar-los? Són 17 els índex que inclouen ítems com la pobresa, educació, salut, nutrició, igualtat de gènere, vida a les ciutats o canvi climàtic.

gender index

Tal com detalla l’informe hi ha diferències marcades pel pes del PIB. Encara que acostuma a ser determinant no es pot generalitzar. En països com Finlàndia, Vietnam, Grècia o Ruanda presenten nivells d’igualtat superiors, en canvi Rússia o Estats Units, on el PIB és més alt, el nivell és més baix.

gender index 2

L’estudi també deixa entreveure algunes curiositats i dades sorprenents. A Kènia hi ha un índex –més alt que les tres quartes parts dels països del món-- que fa servir la banca digital.

En alguns països on els ingressos són baixos tenen un índex de seguretat física de les dones molt alta. Això vol dir, entre altres coses, que no tenen por de caminar soles de nit, al contrari, se senten segures. Ruanda, és el país que té una puntuació més alta en aquest indicador.