L’Hospitalet de Llobregat serà la seu del Centre Europeu de Medicina Tradicional Xinesa. La segona ciutat més gran de Catalunya en nombre de població ha arribat a un acord amb Pequín per instal·lar el que serà el centre més important d’aquest tipus de medicina en tot el vell continent.

L’alcaldessa, Núria Marín, i el secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Arcadi Navarro, han formalitzat el conveni avui amb l’agència de medicina tradicional xinesa de l’Ajuntament de Pequín, Tu Zhitao, i l’administradora de l’empresa europea Traditional Chinese Medicine, Zhang Yang.

La signatura de l’acord s’ha emmarcat en el Belt and Road Forum, en què la Xina presenta la seva estratègia d’internacionalització i que compta amb la participació de 28 caps d’estat i de govern. Abans, s'ha celebrat una reunió presidida pel ministre xinès de medicina tradicional, Wang Guoqiang, en la qual ha destacat que aquest projecte ha de servir perquè es produeixi un intercanvi de coneixements entre les medicines xinesa i europea i que ha estat reconegut amb la categoria d'interès nacional.

Un centre de referència

El centre té com a objectiu convertir-se en el referent de la medicina tradicional xinesa a Europa, a través d'aplicar mètodes i processos de la medicina occidental als tractaments de la medicina natural xinesa com són l'acupuntura i l'ús d'herbes medicinals. Aquesta integració ha de permetre la selecció, l'estudi i la regulació de les pràctiques de medicina tradicional que compleixin els estàndards científics, clínics i legals europeus, i contribuir a la introducció d'aquesta disciplina en els sistemes sanitaris europeus.

El centre estarà situat al parc biomèdic de la Gran Via de l'Hospitalet, un clúster en l'àmbit de la salut amb dos grans hospitals: Hospital de Bellvitge i l'Hospital Duran i Reynals, així com l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i l'Institut Català d'Oncologia (Ico).

A l'antiga fàbrica tèxtil Godó i Trias hi haurà un centre de salut i benestar de medicina tradicional xinesa, un centre de formació, un centre d'investigació i un centre cultural, a més d'una àrea administrativa i de serveis i un restaurant de cuina saludable.