El passat dissabte, 5 de novembre, el Girona FC va rebre la visita del CD Tenerife, un partit que va acabar amb un resultat d’empat a 1. La història del matx no anirà més enllà si no fos perquè un dels futbolistes canaris, Víctor José Aniño ‘Vítolo’, va trencar-se el nas durant el partit en un incident fortuït.

Vítolo, acompanyat d’alguns membres de l’equip tècnic del CD Tenerife va desplaçar-se a l’hospital Doctor Josep Trueta per ser atès, però finalment va preferir anar a un hospital privat. Perquè va decidir canviar de centre hospitalari? Aquí és on les dues versions de la història difereixen, tot i que sembla que l’ús de la llengua catalana hi va tenir un paper decisiu.

Segons la versió difosa pel diari canari ‘La opinión de Tenerife’, el primer que es va fer ressò dels fets, el futbolista va canviar d’hospital “en no ser atès en castellà”, tot afegint que el futbolista va ser tractat “amb desaire”, raó per la qual va canviar el centre públic per un de privat.

Aquesta versió, publicada divendres al vespre, va ser recollida per diversos mitjans de comunicació, donant per bona la història, la qual cosa ha portat l’hospital Doctor Trueta a difondre aquest dissabte a la nit una nota explicativa on es desmenteix que no s’hagués atès el futbolista i s’explica una versió lleugerament diferent.

Canvi d’idioma

El centre hospitalari, davant les informacions aparegudes sobre la qüestió, aclareix que el futbolista va arribar acompanyat per diversos membres del seu equip i que en arribar a la infermera de triatge, aquesta "com és habitual, els va preguntar en què podia ajudar en català". El pacient i els seus acompanyants es van presentar com a integrants del CD Tenerife "van explicar la situació i van demanar si podien parlar en castellà". "Immediatament, la infermera va canviar d'idioma i els va parlar en castellà", asseveren en el comunicat. Amb tot, posteriorment el grup va informar a una zeladora de l'hospital que canviarien de centre "perquè tenien una mútua".

 

Així mateix, l'hospital gironí destaca que "és un centre sanitari de la xarxa pública que atén sempre a tots els pacients que ho necessiten, independentment de l'idioma que parlin" i afegeix que cada any acudeixen "milers de pacients tant de Girona com de tots els punts d'Espanya i del món a causa de la seva situació geogràfica en una zona molt turística".

La prioritat de l'hospital -remarquen- és "oferir sempre una atenció eficient i de qualitat a tots els usuaris i, en cap cas, l'idioma és un impediment a l'hora de prestar assistència sanitària".