Europa té intenció d'acabar amb els canvis d'hora, però fins que no s'arribi a cap consens, ens toca seguir canviant els rellotges dos cops l'any, al març i a l'octubre. El primer canvi d'hora del 2023 arriba aquest cap de setmana, en què tocarà deixar enrere l'horari d'hivern i donar la benvinguda a l'horari d'estiu. Gràcies al canvi, que es produirà la matinada d'aquest diumenge, els pròxims mesos tindrem més hores de llum a la tarda. Tanmateix, sempre sorgeixen alguns dubtes. Dormirem una hora més o una hora menys? A les tres seran les dues o a les dues seran les tres? Resolem tots els dubtes sobre el canvi d'hora i com ens afecta. 

Canvi d'hora març 2023: quan es canvia a l'horari d'estiu?
 

Canvi d'hora 2023: dormirem una hora més o una hora menys?

El canvi d'hora, com és habitual, es produirà de matinada, fet que sovint crea confusió, perquè no queda clar si el canvi és dissabte o diumenge. Però és ben senzill. L'entrada a l'horari d'estiu serà a les 2 de la matinada d'aquest diumenge 26 de març, en què el rellotge s'avançarà una hora i passaran a ser les 3. És a dir, dissabte serà l'últim dia en què tindrem horari d'hivern i diumenge, quan ens despertem, estarem en l'horari d'estiu. Tanmateix, cal destacar que el salt de les 2 a les 3 de la matinada, implica perdre una hora de son durant la nit de dissabte a diumenge. Així que si no volem dormir menys hores de l'habitual, les opcions són marxar a dormir aviat dissabte o despertar-se una hora més tard el matí de diumenge. Els mòbils intel·ligents estan configurats per actualitzar l'hora de forma automàtica, però per evitar la confusió amb els rellotges de paret o de polsera, el més pràctic és moure les agulles dissabte, abans d'anar a dormir.

🤔 Canvi d'hora 2023: realment ens ajuda a estalviar energia?
 

Quan es farà fosc amb l'horari d'estiu 2023?

L'entrada en l'horari d'estiu farà que hi hagi més llum a la tarda. És a dir, el sol es pondrà una hora més tard, cap a les vuit del vespre. Per contra, a primera hora del matí hi haurà menys llum, perquè la sortida del sol també s'endarrerirà una hora, i aproximadament, no es farà de dia fins a tres quarts de 8 del matí. L'hora de l'alba i el capvespre, però, anirà canviant en les pròximes setmanes, a mesura que ens apropem al solstici d'estiu, el 24 de juny. Així, l'hora en què surt el sol s'anirà avançant, i l'hora en què es pon s'anirà endarrerint, de manera que s'allargaran els dies i s'escurçaran les nits.

L'objectiu dels canvis d'hora és poder aprofitar les hores de llum natural al màxim per estalviar energia, tot i que l'argument ha estat qüestionat i hi ha experts que afirmen que aquest estalvi és mínim. En canvi, apunten que el canvi d'hora té conseqüències negatives sobre la salut, donat que provoca un desajustament en els ritmes circadiaris, l'horari intern que segueix el nostre cos seguint la llum natural. El Parlament Europeu va plantejar la necessitat de posar fi a aquests canvis d'hora, però abans els països han de triar amb quin horari es queden, i ara per ara, no hi ha cap decisió clara. Espanya va convocar un comitè d'experts per estudiar la qüestió, però no van arribar a cap conclusió i van decidir que el millor era no fer cap canvi. Els arguments per mantenir el d'hivern tot l'any estan relacionats amb criteris de salut, donat que és el més semblant a l'horari "natural", però en un país on el turisme suposa el 12 % del PIB, l'horari d'estiu també és atractiu.