El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha enviat aquesta tarda a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, la sentència en la qual aquest tribunal inhabilita el diputat del PDeCAT Francesc Homs durant un any i un mes, per un delicte de desobediència greu al Constitucional. Aquesta sentència suposarà la renúncia a l'acta de diputat del parlamentari català i li impedirà concórrer a cap procés electoral durant aquest període de temps.

Homs ha estat condemnat per desobeir el mandat del Constitucional de detenir els preparatius de la consulta del 9N del 2014, un procés en el qual ell va participar com a conseller de Presidència de la Generalitat. La sentència del Suprem comporta la inhabilitació especial d'Homs "per a l'exercici de càrrecs públics electius i de funcions de govern en l'àmbit estatal, autonòmic o local". És a dir, no només haurà de lliurar la seva acta de diputat, sinó que durant els pròxims tretze mesos tampoc podrà concórrer a cap procés electoral.

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, ha donat trasllat aquesta tarda a la notificació, que ha de rebre d'un moment a l'altre la presidenta del Congrés, Ana Pastor. El Congrés encara no havia rebut a mitja tarda la notificació de la sentència que inhabilita Homs i que s'aplicarà de manera immediata.

Quan Pastor rebi la notificació del Tribunal Suprem, ho comunicarà a la Junta Electoral Central, que és l'encarregada de traslladar la inhabilitació a l'exconseller de la Presidència, i el PDeCAT haurà d'anunciar el substitut que, en teoria, serà el següent a la llista de les eleccions del 26-J, Feliu Guillaumes, i també haurà de nomenar un nou portaveu.

El temps està ajustat, perquè dimarts hi ha ple al Congrés i, en principi, Homs ja no hi podrà assistir.

El Reglament del Congrés especifica en el seu article 21.2 que "el diputat quedarà suspès en els seus drets, prerrogatives i deures parlamentaris quan una sentència ferma condemnatòria ho comporti o quan el seu compliment impliqui la impossibilitat d'exercir la funció parlamentària". I a l'article 22 assenyala que "el diputat perdrà la seva condició de tal", entre d'altres causes, "per decisió judicial ferma que anul·li l'elecció o la proclamació del diputat".

D'aquesta manera, una vegada notificada la sentència, el Congrés activarà els tràmits per fer efectiva la decisió judicial.

El recurs

Homs ha anunciat un recurs davant el Tribunal Constitucional que demanaria al Suprem que suspengui l'execució de la sentència fins que es resolgui aquest recurs. Segons el seu parer, la retirada de l'acta de diputat abans de la resolució d'aquest recurs tindrà perjudicis "irremeiables".

L'únic precedent que existeix de pèrdua de la condició de diputat per inhabilitació judicial és el de l'exministre d'Interior José BarrionuevoBarrionuevo va perdre el seu escó al Congrés el 1998 en ser inhabilitat per exercir càrrecs públics pel Tribunal Suprem, que també va ordenar el seu ingrés a la presó perquè complís una condemna de deu anys de presó per la seva participació en la "guerra bruta" contra ETA. 

Obeirà o no Homs al Suprem?

Tot i que abans del judici Francesc Homs havia expressat en alguna ocasió que no desobeiria la sentència en cas d'inhabilitació per evitar un numeret a les portes del Congrés el dia que volgués entrar i no el deixessin, en una entrevista a RAC1, l'encara diputat del PDeCAT ha deixat caure que si no rep la notificació es plantejava acudir al ple de dimarts.

Homs ha denunciat que la inhabilitació li pot “generar un perjudici” i ha explicat que això és el que intentarà al·legar en el seu recurs per justificar la suspensió de la inhabilitació. El recurs, però, pot trigar “setmanes o mesos” i tot i que ha dit que no té ganes de “forçar” la imatge d’ell intentant entrar al Congrés i que no se li permeti, no ha descartat que l'escena acabi passant:  “No és el que busco però si jo no he rebut cap notificació i estic convocat al ple, hi aniré”. I ho ha justificat com una ”expressió simbòlica” del que diu la sentència, que ha reiterat que evidència una “persecució per les idees”.

Homs Parlament /Lasalas

Homs ha arribat aquesta tarda al Parlament, després de saber-se que el Suprem ja ha engegat la maquinaria perquè deixi l'escó del Congrés dels Diputats, i s'ha reunit amb el president Puigdemont al seu despatx.