Els Mossos d’Esquadra tenen les imatges del grup de persones que fa un parell de setmanes van penjar cartells amb les cares del president Maragall i del seu germà, Ernest Maragall, candidat d’Esquerra a les eleccions a l’Ajuntament de Barcelona. ElNacional.cat ha tingut accés en exclusiva a les imatges. Els cartells, que ningú ha reivindicat, demanaven “fer fora l’Alzheimer” de Barcelona, en un atac de molt mal gust contra el president Pasqual Maragall, que fa anys que pateix aquesta malaltia i amb la intenció d’erosionar la figura del germà, que es presenta a les eleccions municipals del mes de maig a Barcelona. Aquest mitjà ja va avançar el passat 10 de març que la policia catalana havia obert una investigació per un delicte d'odi i que tenia imatges molt clares sobre els autors que, presumptament, van liderar l'acció vandàlica.

A cara descoberta a penjar els cartells

La policia catalana, fins i tot abans de la denúncia que va acabar presentant el mateix Ernest Maragall a títol personal, sense que el seu partit hagués presentat denúncia, va iniciar una investigació d’ofici per un presumpte delicte d’odi, tal com va avançar ElNacional.cat. Els investigadors van aconseguir les imatges de les càmeres de seguretat dels diversos punts, properes a seus d’Esquerra Republicana de Catalunya de la ciutat de Barcelona, on els desconeguts van penjar els cartells. 

Cartells Maragall (1)
Imatge de les càmeres de seguretat dels presumptes autors dels cartells contra Ernest i Pasqual Maragall / CME

De les imatges, molt nítides, sobta que les persones que van enganxar els cartells anaven a cara descoberta. Les imatges són clares i les persones que hi apareixen són fàcilment reconeixibles, però encara no han pogut ser identificades. Ningú sap qui són. Els investigadors de la Unitat d'Informació (UINF) de Barcelona, qui ha assumit la investigació, han remès les imatges dels implicats a altres unitats per si els poden relacionar amb algun partit polític o algun grupuscle, a l'espera que puguin ser reconeguts, identificats i investigats i imputats.

CARTELL Maragall
Imatge dels cartells que van ser penjats davant de seus d'Esquerra a Barcelona / ACN

Encara no saben qui són

Les persones que les càmeres de seguretat van enregistrar no anaven vestides de cap manera que els puguin relacionar, per l’experiència i la intel·ligència policial, amb cap organització política, ni d’extrema dreta ni d’extrema esquerra, com també es pot veure a les imatges a les quals ha tingut accés ElNacional.cat. Les captures de pantalla les han difós els Mossos entre les seves Unitats d’Investigació de la Comissaria General d'Investigació (CGINV) per si poden ajudar a identificar-los.

Oficialment, segons fonts dels Mossos i més enllà de les imatges a les quals ha tingut accés aquest mitjà, la investigació segueix en marxa i encara sense resultats. S’investiga com un possible delicte d’odi contra les persones amb aquesta malaltia neurodegenerativa. En el moment en què puguin ser identificats, quan els Mossos tinguin els seus noms i cognoms, seran formalment imputats i es completarà l’atestat davant del jutge que pertoqui, que serà l’encarregat de seguir amb les diligències i valorar si hi ha delicte o no.