La Unió d'Oficials de la Guàrdia Civil ha denunciat davant l'Audiència Nacional als promotors de les festes de l'Ajuntament del petit poble navarrès Etxarri Aranatz, de 2.500 habitants, per l'anomenat "Dia de l'inútil", una festa satírica local, i que enguany s'anunciava en un cartell en el qual es crema a guàrdies civils i es representa l'expulsió de la Guàrdia Civil, "una de les històriques reivindicacions d'ETA", segons denuncien els agents. 

La denúncia va ser interposada dijous passat, "davant la passivitat institucional", i en entendre que la festa pretén, "no sols ridiculitzar a la Guàrdia Civil, sinó crear un clima de terror que pogués suposar, a més, un enaltiment del terrorisme", afirma la Unió d'Oficials (UO) en una nota de premsa. L'entitat recorda en aquest sentit que la Guàrdia Civil ha estat un dels principals actors enfront del terrorisme d'ETA i per això considera que atacar per aquest motiu als qui integren l'Institut Armat "suposa una alineació amb els qui van exercir el terrorisme".

EuropaPress 5367310 cardel dia inutil contrra guardia civil
Cartell del 'Dia de l'inútil' amb els guàrdies civils cremant-se  / Foto: Europa Press

"Provocar i fomentar l'odi"

L'associació de guàrdies civils tampoc no descarta que pogués ser constitutiu —o demana als jutges que ho sigui— d'altres delictes, com el d'odi. L'anomenat "Inutilaren eguna" o "Dia de l'inútil" consisteix una sèrie d'actes convocats extraoficialment per l'assemblea juvenil de la localitat en el context de les seves festes patronals en els quals es parodia a la Guàrdia Civil i altres institucions de l'Estat. "Provocar i fomentar el clima d'odi i terror no és qüestió fútil, sinó que acaba traduint-se en fets com els lamentablement ocorreguts en la pròxima localitat de Alsasua, on van ser agredits diversos guàrdies civils", assenyala l'associació.

El '"sindicat" JUCIL es pronuncia

L'associació professional Justícia per a la Guàrdia Civil (JUCIL) també es va pronunciar aquest divendres, i va anunciar que sol·licitarà, a través dels seus serveis jurídics, accions legals contra els organitzadors del 'dia de l'inútil' d'Etxarri Aranatz "per la comissió d'un possible delicte dirigit especialment contra les persones que formen part del col·lectiu de la Guàrdia Civil i les seves famílies". En un comunicat, l'associació va assenyalar que "com en circumstàncies anteriors", posarà als seus serveis jurídics en marxa "per a sol·licitar de l'Administració de Justícia la presa d'accions legals enfront dels quals violenten la democràcia, imposen l'odi a una part de la societat espanyola i no dubten a prendre iniciatives delictives com la que es duu a terme a Etxarri Aranatz". JUCIL considera que la Fiscalia "té raons més que suficients per a procedir enfront dels convocants d'aquests actes, en els quals es denigra directament a les persones, a més de tractar-se d'un evident atac a una institució, com la que forma la Guàrdia Civil, que és un cos policial que defensa la democràcia a Espanya i l'Estat de Dret".

"Aquesta és una associació que defensa els interessos legals, laborals i socials dels guàrdies civils. I en aquest moment hi ha guàrdies civils i les seves famílies en una part d'Espanya que es troben directament amenaçats, i no és per la delinqüència comuna, sinó que és des d'institucions públiques, des d'una administració municipal, des de la qual s'encoratgen conductes d'odi cap a ells i cap a les seves famílies", va afirmar el secretari general de Comunicació de JUCIL, Agustín Leal.

Després de reclamar del Govern d'Espanya "una actitud honesta i honrada en la qual defensin a les persones que formen part de la Guàrdia Civil", des de l'associació han criticat que aquest acte consisteix "a cremar figures humanes de guàrdies civils en un clar exemple d'alè a l'odi cap a les persones per part de dirigents polítics". "Esperem del Govern d'Espanya que reclami a la Fiscalia perquè actuï enfront d'aquests fets, un autèntic, clar i evident delicte d'oci encoratjat des de les institucions públiques d'aquesta localitat navarresa", va afegir Lleial.