L'Ajuntament de Barcelona està estudiant la compra de pistoles Taser, pistoles elèctriques no letals que permeten a la policia poder immobilitzar a persones que es mostren agitades i violentes i que amenacen en causar danys a ells mateixos o a terceres persones. Fins ara el consistori barceloní, governat els darrers anys per Comuns i el PSC, havia evitat obrir aquest debat, però ara el cap de la policia, l'intendent major Pedro Velázquez, aprofitant el canvi de govern municipal, on governa ara el PSC de Jaume Collboni en solitari, ha rectificat i ha obert la porta a la compra d'aquest material que fa anys que reivindiquen els sindicats de la policia de Barcelona

El cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona ha comunicat que està a favor de la compra i ús d'aquest material, però ho ha fet de la mà dels responsables polítics encarregats de la seguretat de la ciutat, que avalen, ara sí, la compra d'aquestes eines policials no letals, que serveixen de recurs intermedi entre l'ús de la defensa i l'ús de l'arma de foc. Es tracta d'una pistola no letal que permet actuar a la policia amb situacions en què persones violentes s'enfronten a la policia o volen causar danys a altres persones amb armes blanques

Més de 150 incidents on s'hauria pogut fer ús de la Taser

L'any 2023, segons les dades de la Guàrdia Urbana, la policia de Barcelona va haver d'intervenir en 150 incidents d'aquest tipus. Cal recordar el darrer cas, aquest any, quan una patrulla va haver d'obrir foc contra una persona que va abraonar-se sobre els agents amb una arma blanca, amb intenció de fer-los mal. L'agressor, que havia anunciat que es volia suïcidar, va resultar ferit crític per dos trets de la policia, un fet que els experts asseguren que s'hauria pogut evitar amb l'ús de les pistoles elèctriques que ara volen comprar des de l'Ajuntament de Barcelona. 

Aquest tipus d'armes no letals ja les fan servir els Mossos d'Esquadra i algunes policies locals amb un protocol que en regula l'ús redactat i aprovat pel Parlament de Catalunya. La policia catalana fa diversos anys que les fan servir i són els caps de torn de cada comissaria, o efectius d'unitats especials, com la Brimo, les que en porten i en poder fer ús, sempre enregistrant l'actuació que és al moment, remesa al jutjat de guàrdia. El protocol que s'haurà d'aplicar a la policia de Barcelona serà el mateix que el que tenen actualment els Mossos d'Esquadra.

L'ús d'aquest tipus de pistoles topa amb l'oposició d'associacions de l'entorn polític de l'antiga alcaldessa, Ada Colau, que per això en va evitar la implementació durant el passat mandat. Ara, amb el canvi de govern, el consistori i la mateixa Guàrdia Urbana, amb l'intendent major al capdavant, han iniciat el procediment per adquirir-les rectificant la posició mantinguda fins al moment. Està previst que es redactin les clàusules de contractació de les Taser durant els pròxims dies, amb un pressupost de 65.000 euros per a 2024 i de 75.000 euros per l'exercici de 2025.

Anys de reivindicació sindical

Poder fer ús d'aquestes pistoles elèctriques ha estat reivindicat els darrers anys pels sindicats policials de la Guàrdia Urbana i des de CSIF, un dels sindicats majoritaris de la policia de Barcelona, celebren el canvi de rumb polític i que ara acceptin la compra d'aquestes eines després d'anys de peticionar-ho i de topar-se amb el govern de Comuns i PSC en contra. S'espera que les armes Taser siguin una realitat abans de finalitzar aquest 2024.