Els Mossos d’Esquadra necessiten tenir ulls a tot arreu. També als Ports de la Generalitat. Avui s’ha signat un acord entre la policia catalana i el cos de Guardamolls dels ports que controla la Generalitat de Catalunya per tal de millorar la comunicació entre els dos cossos operatius per aconseguir més rapidesa a l’hora de traslladar la informació que pugui ser crítica i clau, per, entre altres coses, aconseguir més eficàcia per lluitar contra el narcotràfic. 

L’acord l’han signat a la seu de la Fundació dels Mossos d’Esquadra, a Sarrià, el director general de la policia, Pere Ferrer, i el comissari en cap, Eduard Sallent, amb el president de Ports de la Generalitat, Marc Sanglas. L’acord serveix per valorar estratègicament que el personal de Guardamolls, en l’exercici de les seves competències d’inspecció i vigilància en les infraestructures portuàries, disposa d’informació que és important poder-la traslladar amb la màxima diligència als Mossos d’Esquadra.

Foto 1 Ports (1)
Imatge del director dels Mossos i el president dels Ports, signant el conveni / Cedida

Mossos i Ports de la Generalitat han acordat activar un canal telefònic directe que possibiliti que el personal de Guardamolls tinguin una ràpida i immediata comunicació amb les sales de comandament territorials. D’aquesta manera, segons l’acord signat avui, aquest contacte directe amb les sales policials permetrà als Mossos rebre la informació molt més ràpid i poder activar recursos també de manera molt més efectiva. A més de la guerra contra el narcotràfic, l’acord també servirà per fer que la col·laboració sigui més àgil en la identificació de persones que no es vulguin identificar a la zona dels Ports de la Generalitat, quan tinguin controlades persones que hagin comès algun tipus de delicte o per alertar de la presència de lladres a les instal·lacions o a les embarcacions. 

Desembarcaments d’haixix a la costa catalana

A principi de mes de febrer l’avís d’un dels vigilants del Port de Mataró va permetre activar diversos recursos dels Mossos d’Esquadra per sorprendre un grup de persones que estaven fent un desembarcament de droga en un dels molls de les instal·lacions. La policia, en una intervenció on fins i tot es van haver de fer trets a l’aire, van detenir quinze persones. La investigació dels Mossos van també arribar a saber que el desembarcament s’havia fet amb la col·laboració d’un dels treballadors del port. 

A més de l’arribada de la narcollanxa a Mataró -van fer també un desembarcament a una platja a pocs metres, a Sant Andreu de Llavaneres- durant els darrers mesos s’han desmantellat diverses organitzacions que han trobat a Catalunya, sobretot a les Terres de l’Ebre, un lloc perfecte per entrar l’haixix que no poden entrar, per la pressió de la Guàrdia Civil, per la zona sud de la Península. Amb aquest acord, els Mossos esperen millorar també el control dels ports, un objectiu estratègic de la policia de Catalunya, però que encara no és efectiu, amb els pocs recursos que té la Policia Marítima i sense els radars que tenen, en canvi, la policia estatal.