Guanyar la loteria no és una cosa fàcil. Però un tailandès ha aconseguit guanyar-la després de demanar ajuda al ChatGPT, la popular intel·ligència artificial (IA), per triar els números de la loteria del govern. Patthawikorn Boonin, hauria demanat algunes referències. El ChatGPT li va donar els números premiats anteriorment: 57, 27, 29 i 99. Els dos últims recomanats directament per la intel·ligència artificial. 

En aquest cas, la suma no li canviarà la vida, perquè només hauria guanyat 59 dòlars. Ara bé, no és la primera vegada que aquest ciutadà tailandès, com destaquen les autoritats locals, preguntava a la mateixa IA per una possible combinació de números. La màquina li va dir que tot depenia de la sort i que no s'hi havia d'obsessionar. 

@ai.runlottery มาดูคำตอบเต็มๆ เรื่อง #หวย งวดวันที่1 เมษายน 2566 ของ #ChatGPT ในคืน วันที่ 27 มีนาคม 2566 ช่วงเวลา 20.23 กันครับ #โปรดใช้วิจารณญาณในการไถฟีด #โปรดใช้วิจารณญาณในการรับชม ♬ เสียงต้นฉบับ - เลขพารวย

Boonin ha compartit la seva experiència amb el xat i els números de la loteria a TikTok, la xarxa social on s'ha fet viral el vídeo. Segons ha detallat l'home, l'experiment es va fer el passat 27 de març a les 20:23 per al sorteig de l'1 d'abril. 

Pot fer judicis morals el ChatGPT

És correcte deixar matar a una persona per salvar-ne cinc? Aquesta mateixa pregunta li van fer al ChatCPT. Els resultats han estat publicats a la revista científica Nature i se'n fa ressò Rac1. Així doncs, els investigadors haurien preguntat al sistema d'intel·ligència artificial si era correcte matar una persona per salvar-ne cinc. Ho van fer diverses vegades i cada cop la resposta era diferent. Alguns a favor, altres en contra.

Després ho haurien preguntat a més de 700 participants de dues maneres diferents: si és correcte canviar un comboi fora de control de via perquè no morin cinc persones i només en mori una. Una altra pregunta que han fet al xat és si es pot empènyer a un desconegut des d'un pont cap a la via del tren perquè aturi un comboi de matar a cinc persones. 

Abans de respondre, però, els participants van llegir que havia contestat el xat. Els investigadors van poder observar que les respostes de la intel·ligència influenciaven als participants. I tal com ressalta el mateix estudi i recull RAC1, no n'eren conscients. L'experiment es va fer a finals de l'any passat a la Universitat Tècnica d'Ingolstadt. 

La IA genera debat

La intel·ligència artificial ha generat polèmica des del primer moment que se l'ha anomenada. Des de números de la loteria, fins a la possibilitat de fer judicis morals. Itàlia ha decidit bloquejar el ChatGPT amb "efecte immediat" en entendre que respecta la legislació sobre la protecció de dades. 

 

Imatge principal: un robot / Unsplash