Greenpeace ha presentat aquest dimarts una demanda contra la Comissió Europea davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per etiquetar el gas natural i la nuclear com a energies verdes. La denúncia de l'ONG -secundada per un total de vuit organitzacions, entre elles Greenpeace Espanya- va dirigida al sistema de classificació de les energies aprovada per l'executiu comunitari el 22 de març passat, on s'autoritzava que la nuclear i el gas natural poguessin rebre inversions destinades a impulsar la transició energètica. Segons Greenpeace, aquesta etiqueta és "una falsedat" i lamenta que moltes empreses contaminants puguin utilitzar els fons per frenar la inversió en renovables.

Per una de les portaveus de l'organització, Ariadna Rodrigo, la decisió del TJUE pot oferir a la Unió Europea "una oportunitat" per assolir els objectius climàtics que es planteja. "Ens trobem en una cursa contra el canvi climàtic i la ruptura ecològica", subratlla, tot apuntant que la posició que ha adoptat la Comissió Europea "és inacceptable". A banda de la presentació de la demanda, Greenpeace ha organitzat una manifestació aquest mateix dijous davant la seu del tribunal, a Luxemburg, que comptarà amb la participació d'activistes provinents de zones afectades per l'extracció d'energies fòssils o properes a plantes nuclears.

Greenpeace va demanar una rectificació

El cas ha arribat als tribunals després que el setembre passat Greenpeace enviés una petició formal a la Comissió Europea perquè rectifiqués la decisió d'incloure el gas i la nuclear a la llista d'energies sostenibles, una petició que l'executiu va rebutjar. El passat mes de febrer l'ONG va rebre la resposta de la Comissió Europea, la qual va indicar que rebutjava la petició de Greenpeace d'eliminar el gas i l'energia nuclear de la taxonomia. L'organització mediambiental ja va avançar que aquest abril presentaria una demanda davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. El Govern austríac també va anunciar una denúncia a la Comissió Europea pel rentat verd del gas i l'energia nuclear.

Greenpeace argumenta que la inclusió del gas fòssil i l'energia nuclear per part de la Comissió Europea a la taxonomia viola diverses lleis de la UE i es basa en errors i deficiències de procediment. Entre d'altres, l'ONG afirma sobre el gas fòssil que la Comissió va establir un llindar per a les emissions de carboni de la generació d'energia amb gas fòssil de 270 grams de CO2 equivalent per quilowatt hora. Això no compleix la legislació vigent de la UE. El reglament de taxonomia, la llei climàtica de la UE i l'Acord de París del 2015 no permeten més de 100 grams de CO2 equivalent per quilowatt hora. Pel que fa a l'energia nuclear, argumenta que no compleix amb el principi de “No Causar Dany Significatiu” del reglament de taxonomia. Les emissions del cicle de vida de l'energia nuclear, l'extracció d'urani, l'ús d'aigua alt, la descàrrega d'aigua calenta i la generació a gran escala de deixalles radioactives violen aquest principi. Per tant, la generació d'energia nuclear també soscava altres objectius del reglament de taxonomia.