El Govern ha anunciat aquest dijous ajudes per als municipis de les comarques del Montsià i del Baix Ebre, a Tarragona, afectats per les inundacions d'ahir per "restablir al més aviat possible" la normalitat, i valora declarar l'àrea zona catastròfica, la qual cosa suposaria recursos addicionals.

Així ho ha avançat en declaracions als mitjans el president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de mantenir aquest matí una reunió a Amposta (Montsià) amb els alcaldes de la zona afectada i amb els comandaments dels diferents cossos de seguretat i d'emergències, a la qual també ha assistit el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena.

President Pere Aragonès Alcalde Alcanar   Efe (2)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, visitant la zona afectada per les inundacions i acompanyat de l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig. / Efe

Aragonès ha explicat que es farà una avaluació dels danys que han ocasionat les fortes pluges en els municipis afectats, per posteriorment definir conjuntament amb els alcaldes les mesures i les ajudes a implementar a fi de "restablir al més aviat possible" la normalitat.

Camins i carrers afectats

En aquest sentit, el president català ha constatat que si bé s'ha restablert la circulació en les carreteres catalanes, hi ha molts camins o carrers de poblacions afectats per les inundacions que estan inoperatius.

A més d'aquestes ajudes, el president de la Generalitat ha avançat que el Govern valora que es declari l'àrea afectada com a zona d'emergència, el que es coneixia abans com a zona catastròfica, la qual cosa suposaria recursos addicionals per a aquestes poblacions.

Precipitacions rècord

Ahir van caure en tres hores 252 l/m2 sobre Alcanar, més de la meitat de les precipitacions d'un any, que són de 490 l/m2; mentre que a Sant Carles de la Ràpita van caure 142 l/m2 i a Ulldecona, a només 9 quilòmetres d'Alcanar, 60 l/m2.

Davant de les crítiques per no donar l'alerta sobre la previsió de fortes pluges, el president ha insistit que s'ha tractat d'un "fenomen molt intens", que no posa en qüestió els sistemes i models d'avís i de prevenció actuals amb els quals treballa el Govern.

Aragonès ha volgut agrair l'"actuació ràpida" dels diferents cossos d'emergències i de seguretat, que ha fet que no calgui lamentar víctimes mortals.

Per la seva banda, l'inspector de Bombers i cap de la Regió d'Emergències de Terres de l'Ebre, Ricard Expósito, ha explicat que durant aquest matí els tècnics estan avaluant les afectacions en edificis o en estructures com ara murs de contenció o viaductes. 

La CUP urgeix declarar la zona catastròfica

La CUP ha emès un comunicat en què urgeix ambdós governs a declarar la zona catastròfica amb "l’objectiu d’agilitzar el desplegament de recursos humans i econòmics al territori afectat". 

També han  demanat que les mesures vagin "acompanyades de polítiques que abordin de forma contundent i sense dilacions la situació d’emergència i crisi climàtica que patim i que, per desgràcia, provocarà que fenòmens com els d’ahir es tornin a repetir cada cop de forma més habitual i cruenta amb el conseqüent impacte social, econòmic i mediambiental que això suposarà". En aquest sentit, han carregat contra les ampliacions dels aeroports de Barcelona i Mallorca, la del port de València i la candidatura als JJOO d'hivern. 

 

Foto principal: El president Pere Aragonès pels carrers d'Alcanar. / Efe