El Govern ha anunciat la intenció de declarar de nou l'emergència cinegètica a les comarques de Ponent amb l'objectiu de reduir la densitat de conills, després que les mesures aplicades el 2023 no aconseguissin l'objectiu desitjat. Malgrat l'abatiment de més de 430.000 animals, la densitat actual se situa per sobre dels 50 exemplars per quilòmetre quadrat en algunes zones, com ara al Segrià i les Garrigues. La directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha explicat que la nova declaració inclourà més municipis i es preveu que s'allargui més en el temps, iniciant-se a partir del mes de març i estenent-se més enllà del final de l'estiu, quan comença la temporada de caça. Diverses mesures, com el xipatge gratuït de fures i les batudes nocturnes amb agents del Cos d'Agents Rurals, es mantindran, tot i que el Govern busca reforçar-les.

Malgrat l'èxit relatiu de les mesures aplicades fins ara, el secretari d'Agenda Rural, Oriol Anson, ha defensat la feina feta, afirmant que, tot i no haver aconseguit els resultats desitjats, han evitat un empitjorament de la situació. No obstant això, la realitat dels danys als camps persisteix, segons han expressat els pagesos que han participat en la reunió. Entre les mesures previstes, el Govern continuarà amb el xipatge gratuït de fures i les batudes nocturnes, tot adaptant dos vehicles més per aquests recorreguts de nit. No obstant això, s'ha descartat l'ús de fosfur d'alumini, sol·licitat pels agricultors, ja que el marc legal no permet la seva utilització en terrenys agrícoles.

Reunio emergenia cinegetica ponent conills ACN
Reunió per tractar l'emergència cinegètica a ponent per la sobrepoblació de conills / Foto: ACN

Tot i això, Anson ha defensat la feina feta fins ara. "Potser no hem millorat tot el que havíem de millorar, però sí que no hem empitjorat tot el que podíem haver empitjorat si no haguéssim fet res. Per tant, les mesures han funcionat i hem de continuar treballant per mirar de normalitzar la situació", ha valorat. Per tot plegat, el Departament d'Acció Climàtica ha acordat a la trobada declarar de nou l'emergència cinegètica a la plana de Lleida per mirar de rebaixar la densitat de conills. Sanitjas ha explicat que la mesura es vol aplicar a partir del mes de març i que s'allargui més enllà del final de l'estiu, que és quan comença la temporada de caça.

Pel que fa al balanç de les mesures dutes a terme el 2023, el Govern ha admès que, malgrat que es van capturar 437.585 conills, no s'ha arribat a l'objectiu de reduir la densitat d'aquests rosegadors a menys de 50 exemplars per quilòmetre quadrat. Per exemple, la densitat mitjana actual al Segrià és de 80 conills per quilòmetre quadrat, i a les Garrigues està per sobre dels 120, ha explicat Sanitjas. Des de la plataforma 'Pagesos o conills', s'ha expressat suport per la continuïtat de l'emergència cinegètica, tot i suggerir que es necessiten altres mesures més efectives per abordar la situació. Amb els danys als camps persistents, la pressió recau sobre les autoritats per trobar solucions més duradores per al control de la població de conills a les comarques de Ponent.