La conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha declarat l'Emergència Cinegètica a 90 àrees privades de caça (APC) de Ponent per la sobrepoblació de conills, segons ha informat en un comunicat. En concret, s'inclouen àrees de les comarques del Segrià, la Noguera, l'Urgell, el Pla d'Urgell, Segarra i Garrigues, que en total sumen 75 municipis i 1.498 km². La declaració autoritza la caça excepcional del conill fins al 30 de setembre de 2023, amb comunicació prèvia fora del període hàbil de caça del conill, i permet fer-ho amb arma de foc, al salt amb gos o sense, en mà, aguait diürn, amb ús de fura i arma de foc i/o sendera, i gàbia trampa. En cas que les actuacions no assolissin els objectius previstos, l’Administració les assumiria amb el suport del Agents Rurals.

L'objectiu de la mesura és que les captures que es realitzin aconsegueixin reduir les poblacions de conills en zones amb danys. Els últims censos de conills van registrar un increment del 34% respecte a la tardor de 2021. Així, de mitjana, l’octubre de 2022 hi havia 123 conills per km², mentre que l’any anterior era de 92. Els mesos de febrer i març del 2023 el Departament ha fet nous censos, i al maig en farà un nou per seguir l'evolució de les poblacions i poder comunicar  el nombre de captures objectiu. Finalment, durant els mesos de setembre i octubre, un cop finalitzat el període de declaració d’emergència cinegètica, s’efectuarà un nou cens, amb l’objectiu de comprovar si s'ha aconseguit reduir la població d'aquests animals. 

zones emergencia cinegetica conills catalunya
Aquestes són les zones en les quals el Departament d'Acció Climàtica ha decretat l'emergència cinegètica per la superpoblació de conills. Foto: Govern

El Departament ha detallat que els exemplars caçats o capturats es podran destinar tant al consum propi com a la comercialització en establiments autoritzats. D'altra banda, ha subratllat que l'obertura de la veda està subjecta a algunes condicions. Així, quan hi hagi risc d’incendis forestals i s’activi el nivell 3 del Pla Alfa no es podrà dur a terme l’exercici de la caça en els municipis afectats, i l'autorització es podrà suspendre per motius de seguretat, per l'afectació a altres espècies cinegètiques o per circumstàncies biològiques, sanitàries o meteorològiques que ho justifiquin. La caça només podran dur-la a terme les persones autoritzades per a aquest exercici, que seran responsables de les seves actuacions.

Una nova mesura en el pla de xoc per controlar la superpoblació de conills

La declaració forma part del pla de xoc que el Departament té en marxa per a reduir els danys que les sobrepoblacions de conill causen a l’agricultura. Les altres mesures que s'han anat implementant en les últimes setmanes inclouen les captures nocturnes o la col·locació de més paranys per reduir les poblacions de conill; prova pilot de noves trampes amb xarxes adaptades per a capturar conills que es col·loquen entre el camp de conreu i el cau; xipatge gratuït de les fures propietat dels caçadors i l'aplicació autoritzada de fosfur d’alumini en infraestructures afectades per danys.