El Govern de la Generalitat ha rebut més de 600 queixes de catalans que viuen a l’exterior que no poden tornar a Catalunya aquest Nadal per complicacions amb les PCR que s’han de presentar per entrar. Segons ha avançat RAC1, tots els problemes s’han generat arran de la nova normativa que el govern espanyol va imposar la setmana passada, que obligava a entrar al país amb una PCR negativa si s’arriba en avió o en vaixell d'una seixantena de països.

En declaracions a RAC1, el conseller d’Exteriors, Bernat Solé, ha explicat que les delegacions del Govern a l’estranger estan rebent una allau de queixes i dubtes de catalans amb dificultats i ha criticat la manca de concreció de la normativa espanyola. 

“Estan arribant queixes des de pràcticament tots els països i per motius molt diversos. Des de preus desorbitats per fer el test fins a exigir la prova a una nena de només tres mesos. La majoria de ciutadans demanen més informació, i també hem trobat persones que, un cop comprat el bitllet o fins i tot hores abans d’agafar el vol, se’ls ha generat incertesa”, ha relatat el conseller.

Tot i que les competències són de les ambaixades espanyoles, segons el Govern, aquestes es renten les mans davant la incertesa dels viatgers. 

La normativa

En concret, la norma obliga a tenir una PCR negativa als passatgers que entrin al país per via aèria o marítima procedents de més de 60 països de risc per coronavirus. La prova haurà de ser realitzada 72 hores abans de l'arribada del viatger.

El Butlletí Oficial de l'Estat va publicar el 12 de novembre la relació de països i zones de risc els passatgers de les quals en origen necessitaran aquesta prova diagnòstica, 65 en total. Aquesta llista s'actualitza cada quinze dies als webs www.mscbs.gob.es i www.spth.gob.es.

Els països

Els països inclosos són Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Txèquia, Xipre, Croàcia, Dinamarca (excepte les Illes Faroe i Greenland), Eslovènia, Estònia, França, Grècia (excepte les regions de Kitri, Ionia Nisia, Dytiki Ellada i Sterea Ellada), Hongria, Irlanda, Islàndia, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Noruega (excepte les regions de Rogaland, Møre og Romsdal, Nordland, Viken, Innlandet, Vestfold og Telemark, Agder, Vestland, Trøndelag i Troms og Finnmark), Països Baixos, Polònia, Portugal (excepte la regió autònoma de les Illes Açores), Romania, Suècia, Liechtenstein i Eslovàquia.

En el llistat també hi ha Albània, Andorra, Argentina, Armènia, Aruba, Bahrain, Belize, Bòsnia i Hercegovina, Cap Verd, Colòmbia, Costa Rica, Emirats Àrabs Units, Estats Units, Federació Russa, Geòrgia, Gibraltar, Guam, Jordània, Kuwait, Líban, Líbia, Macedònia del nord, Marroc, Moldàvia, Mònaco, Montenegro, Palestina, Panamà, Polinèsia Francesa, Puerto Rico, Regne Unit, San Marino, San Martín, Sèrbia, Suïssa, Tunísia i Ucraïna.