El govern espanyol pronostica que l'estiu a l'Aeroport Josep Tarradellas-El Prat pot tornar a ser "complicat" però que les administracions estaran preparades per respondre "millor" davant possibles "contingències" després d'adoptar les mesures recomanades en l'informe d'Eurocontrol. Aquest informe el va sol·licitar el Ministeri de Foment a finals de l'any passat per resoldre els problemes de l'estiu passat.

Segons ha explicat el secretari d'Estat Pedro Saura, l'informe també recomana millorar la comunicació d'Aena amb la resta d'agents com per exemple companyies aèries i Enaire per fer front a l'augment d'operacions i possibles retards. Saura ha admès que aquest estiu pot ser "complicat" i que les administracions estaran preparades per respondre "millor" als retards després d'adoptar les mesures recomanades.

Pedro Saura ha detallat les millores que es proposen a "curt termini" i que ja s'han començat a aplicar com afrontar d'una manera més "òptima" l'aproximació a l'Aeroport en les maniobres d'aterratge i enlairament, sistemes més "eficients" per gestionar "millor els canvis bruscs" de les condicions meteorològiques i la implantació de sistemes de comunicació "majors" amb l'Aeroport i les companyies.

Previsió per l'estiu 2019

Per a aquest estiu, està previst que el nombre d'operacions s'incrementin un 5% en relació a l'any passat i que la xifra de controladors creixi també un 5%, segons han explicat Saura i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en la roda de premsa posterior a la reunió del Comitè de Coordinació Aeroportuària

El secretari d'Estat ha celebrat que la trobada ha estat "àmplia i productiva" i ha assegurat que les administracions estan treballant per evitar retards com els de l'estiu passat. "No tenim una actitud ni un plantejament triomfalista", ha assenyalat Saura, qui ha volgut traslladar un "missatge de tranquil·litat" afirmant que les administracions hi estan treballant.

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha recordat que les xifres per a la temporada d'estiu es preveuen creixements i que per això "cal estar a punt perquè poden haver-hi contingències". "Hem de tenir suficient anticipació, coordinació i capacitat de comunicació perquè tot funcioni correctament", ha comentat Calvet, que ha situat l'Aeroport del Prat com una infraestructura "estratègica per a l'economia del país". 

A la compareixença hi han assistit també, el president d'Aena, Maurici Lucena; i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera.