El Govern declararà la preemergència per sequera aquest dimarts al sistema Ter-Llobregat, com va advertir fa una setmana. L'anunci es preveu que tindrà lloc a la roda de premsa posterior a la Comissió Interdepartamental de Sequera, on detallarà les restriccions que entraran en vigor amb aquesta nova fase. S'espera que la mesura afecti uns sis milions de catalans, els quals viuen en els 202 municipis de 14 comarques que s'inclouen en el sistema Ter-Llobregat, entre els quals hi ha Barcelona, la seva àrea metropolitana i Girona. Concretament en aquest sistema s'inclouen les unitats d'explotació Embassaments del Llobregat, Embassaments del Ter i Embassaments del Ter-Llobregat.

La sequera que viu el país és la més greu d'ençà que es tenen registres i declarar la preemergència amb les mesures restrictives que l'acompanyen és un pas més per tractar de pal·liar els efectes d'aquesta crisi hídrica. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la ratxa seca acumula ja 31 mesos —en la sequera del 2008 en van ser 19—, i el 50% del territori català s'ha vist afectat de manera persistent, amb un dèficit global de precipitació de 446 mm. 

En aquest context, l'Executiu de Pere Aragonès es decideix passar de la fase d'excepcionalitat, amb què es regia aquest sistema fins ara, a la fase de preemergència. Es tracta d'un estadi que no està previst en el Pla Especial de Sequera i es decreta amb un objectiu clar: enviar un missatge d'alerta a la ciutadania per tal que augmenti l'estalvi d'aigua. Un estalvi que no s'està produint en molts municipis com tocaria. 

Molts municipis no estalvien aigua

En dades actualitzades el mes d'octubre per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) es mostra com dels 202 municipis que conformen el sistema Ter-Llobregat, una seixantena incompleix la dotació de 230 litres d'aigua per habitant i dia. Un límit imposat justament per estar en frase d'excepcionalitat per sequera.  A més, en alguns casos es consumeix més del doble del que marca la dotació 

El municipi amb un consum d'aigua més elevat el passat octubre va ser Riudellots de la Selva (la Selva), amb 665 litres. Un consum molt lluny dels 230 per habitant i dia que s'hauria d'esperar. El segueix altres localitats com Torrent (Baix Empordà), amb 500 litres, Pacs del Penedès (Alt Penedès), amb 498 litres, Matadepera (Vallès Occidental), amb 468 litres, i Vilobí del Penedès (Alt Penedès), amb 451 litres.

Per altra banda, grans ciutats com Barcelona registren consums inferiors als imposats, concretament, 170 litres per habitant i dia. Una situació que es dona a altres grans localitats com Badalona, amb 154 litres, l'Hospitalet de Llobregat, 147 litres o Girona, amb 205 litres. 

Per tal de reduir els consums disparats, en aquesta nova fase s'anunciaran més restriccions. Segons informa l'ACN, es preveu que el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, detallarà les mesures previstes en aquesta fase aquest migdia, durant la roda de premsa posterior a la reunió de Govern. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!