El govern espanyol abordarà aquest divendres, previsiblement, la pujada de les pensions de 2020 en l'últim Consell de Ministres que se celebrarà aquest any, segons han informat fonts governamentals.

Tot apunta que les pensions, en línia amb el Pla Pressupostari enviat a Brussel·les i amb el compromís del president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, pujaran un 0,9% el proper any.

Per a això, el govern espanyol té com a opció més probable la suspensió de l'article 58 de la Llei General de la Seguretat Social, que fixa una pujada de les pensions del 0,25%, i la posterior pujada del 0,9% una vegada hi hagi Executiu.

Revalorització de pensions

Una altra de les alternatives que es contemplen és l'aplicació de l'actual índex de revalorització de les pensions (0,25%) perquè, una vegada que es constitueixi l'Executiu, s'adopti la pujada restant fins a arribar al 0,9% previst en el Pla Pressupostari.

No obstant això, també cabria la possibilitat, encara que menys probable, que l'Executiu aprovi aquest divendres la pujada del 0,9% enviada a Brussel·les per a 2020.

En tot cas, la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, va posar èmfasi durant les últimes setmanes en què existia "una garantia absoluta" que les pensions pugessin un 0,9% el proper any, amb efectes d'1 de gener de 2020.

A més, en el Pacte de Toledo, el fet de lligar les pensions a l'IPC real va ser l'únic tema en el qual hi va haver preacord clar a la taula.

El 2019, l'índex de revalorització de les pensions es va suspendre després d'aprovar la pujada de l'1,6% de totes les pensions en línia amb la pujada dels preus. Aquesta fórmula, vigent des de 2014 i recollida en la Llei de Pensions de 2013, indexava la revalorització anual de les pensions a una fórmula que contemplava la salut dels comptes de la Seguretat Social.

En matèria de pensions, també quedarà per veure què passa amb el factor de sostenibilitat, fórmula encaminada a vincular la quantia de les pensions a l'evolució de l'esperança de vida, que hauria d'haver entrat en vigor l'1 de gener de 2019 i que es va posposar fins a 2023.