La Policia Nacional va detenir la matinada del passat 21 de juny Rachid el-Omari, un marroquí acusat de formar part del Daesh, després de recopilar diferents expressions de màxima violència en al·lusió a atemptats com el de Manchester. "És igual que siguin nens, és el que es mereixen; aquí passarà una cosa pitjor", va dir.

Aquesta expressió es recull en l'ordre d'empresonament dictada aquest divendres per l'Audiència Nacional, que assenyala que la investigació ha desvetllat que Rachid es trobava "en vies de planificació d'un atemptat terrorista" a la capital. De fet, va arribar a preguntar: "Tu sabries fabricar una bomba?", interessant-se pels materials per a la seva fabricació.

El passat 11 de juny, Rachid va ser vigilat per la Policia mentre visitava llocs i trajectes emblemàtics de Madrid "en actitud vigilant, seguint un itinerari ple de mesures de seguretat i de pràctiques d'observació sobre aquests llocs".

El detingut també hauria contactat a Twitter amb almenys tres combatents gihadistes que es troben en zona de conflicte.

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 2 considera que existeix risc de fugida perquè havia manifestat la seva intenció d'anar-se'n al "califat a fer la Jihad", per la qual cosa ha decretat presó per pertinença a organització terrorista, adoctrinament i enaltiment.