La Generalitat s’ha personat com a acusació particular en la causa de les fundacions Cellex i Mir Puig, que investiga els tres executors testamentaris de l'empresari químic i filàntrop de la ciència catalana Pere Mir, segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat ElNacional.cat aquest dimecres. La decisió arriba després que el Departament de Justícia assumís el control de les fundacions científiques Cellex i Mir Puig per mandat de la titular del jutjat d'instrucció 12 de Barcelona, que és qui investiga el cas d'aquestes dues entitats i quatre empreses associades. La causa està oberta pels delictes d'administració deslleial i apropiació indeguda. Els tres marmessors investigats són l'oncòleg Josep Tabernero, Jordi Segarra i Juan Francisco Capellas, la defensa dels quals nega qualsevol irregularitat.
La magistrada Miriam Lynage va ordenar, l’abril passat, que la Direcció general de Dret i Entitats Jurídiques s'encarregués de forma immediata, mitjançant un protectorat, de l'administració judicial de Cellex, dedicada a l'àmbit sanitari, i de Mir Puig, de suport a persones necessitades per pal·liar malalties. A més, la Generalitat també va assumir les quatre societats mercantils vinculades a ambdues fundacions: Simex, Mil Veinte, Sociedad Anónima de Intereses i José Pàmies. Agents dels Mossos d’Esquadra van registrar els habitatges dels tres investigats i avaluen si els tres investigats van quedar-se joies i propietats, com una casa a Baqueira, que inicialment s’havien de vendre i destinar a la investigació. Tots tres investigats es van negar a declarar en la primera compareixença, en desconèixer el fons de la investigació.
Denúncia prèvia
Pere Mir va morir el 2017 i l’any següent, la seva esposa, Núria Pàmias. S’indica que Mir va expressar que deixava la seva herència a accions socials i d’investigació, gestionada per la fundació Cellex, tot i que el testament de 2011 es va canviar el 2013 i es desconeix tot el seu contingut.
Àngel Surroca Surroca -exconseller delegat de Derivados Forestales, grup empresarial del sector químic amb origen a Sant Celoni i font del patrimoni del mecenes i amic de Mir- ja va alertar el març de 2023 de suposades irregularitats en l'execució del testament. En un escrit dirigit a la Generalitat, a través de l’advocat Pep Cruanyes, s’hi detallaven les propietats conegudes de Mir a Catalunya, Argentina i Suïssa, on va anar a viure-hi. Surroca hi demanava una investigació a fons, per tal d’esbrinar com s’ha gestionat i que s’aclareixi la situació del destí de la fortuna de Pere Mir que, amb els dipòsits bancaris exteriors, es xifrava en uns 400 milions d’euros en el moment de la seva mort.