La Guàrdia Civil, segons els seus representants —no sindicals, l’Institut Armat no permet associacions sindicals—, no passa pel seu millor moment a Catalunya. Aquest dimarts JUCIL ha fet una roda de premsa a Barcelona per demanar la dimissió del ministre Fernando Grande-Marlaska, titular d’Interior, per haver-los enganyat i no haver declarat Catalunya com a ‘Zona de Especial Singularidad’, un fet que permetria als agents destinats a les quatre demarcacions catalanes cobrar un plus, com encara passa al País Basc, després dels anys de pressió terrorista.

Fa més d’un any que la Guàrdia Civil assegura que el ministre va acceptar que regularia aquesta zona especial per a Catalunya, però encara no ha complert. Això, segons JUCIL, empitjora la situació de l’Institut Armat a Catalunya, on, segons ells, són menyspreats pels independentistes, que els volen fer fora amb l’ajuda, asseguren, del govern espanyol. Els agents “malviuen pel rebuig i l’abandonament que pateixen d’una part de la societat catalana”, segons la mateixa organització.

guardiacivil catalunya (1)
Imatge de la roda de premsa que s'ha fet aquest dimarts a Barcelona / Cedida

Segons Mila Cívico, responsable de Barcelona de JUCIL, des del Col·legi de Periodistes de Catalunya, des de la mateixa cadira on va seure l’eurodiputada Clara Ponsatí quan va arribar a Barcelona de l’exili abans de ser detinguda pels Mossos d’Esquadra, ha assegurat que la Guàrdia Civil pateix una falta d’agents, un miler menys dels que hi hauria d’haver desplegats a Catalunya segons les competències que tenen aquí. Creuen que el descens d’agents és més pronunciat a Girona i Lleida, on, segons ells, els independentistes tenen més força. A Girona la Guàrdia Civil ha perdut un 23% dels agents i un 18% a Lleida. En total, ara mateix, i segons dades d’Interior, hi ha 3.188 agents de l’Institut Armat a Catalunya. Un 9,2% menys dels que hi hauria d’haver, segons JUCIL.

“Expulsió soterrada” de la Guàrdia Civil de Catalunya

Alhora, l’organització de la Guàrdia Civil també lamenta la “colonització” per part dels Mossos d’Esquadra de competències que ara mateix són seves, com el control de la zona marítima. Fa poques setmanes es coneixia que es tancaven algunes unitats especialitzades com la desactivació d’explosius (GEDEX) de Lleida i el GREIM, especialistes en rescat de muntanyes, de Puigcerdà, un retrocés d’agents sobre el terreny que des de JUCIL s’apunta com a una “expulsió soterrada” amb “tints polítics” i el suport de l’executiu de Pedro Sánchez.

També asseguren que els responsables dels Mossos d'Esquadra ja han anunciat que voldrien aconseguir més competències i que serà la policia catalana qui liderarà el pla director de seguretat de la Copa Amèrica de Vela que es farà l'any 2024 a Barcelona.