Retorn a la presencialitat i agraïments per la feina feta. “Ha costat arribar fins aquí, però res hauria estat possible sense l’esforç de professorat, alumnat, personal d’administració i serveis, i equips de gestió”. La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha destacat aquest divendres el retorn a la presencialitat total en els campus universitaris catalans durant la seva participació en l’acte d’inauguració del curs universitari 2021-2022 de la Universitat Rovira i Virgili (URV) a Tarragona. La consellera ha volgut agrair a la comunitat universitària l’esforç realitzat durant les restriccions a causa de la pandèmia de la covid. En aquest sentit ha animat a “recuperar el temps perdut de contacte, d’aquest intercanvi diari a l’aula que també és important”.

Durant l’acte, que ha recollit el Departament en un comunicat i en el qual ha estat acompanyada per la rectora de la URV, María José Figueras, la consellera Geis ha reivindicat l’impacte que té la recerca que es fa a les universitats en qualsevol punt del país gràcies a la transferència d’aquesta recerca a la societat. “La pandèmia ens ha donat molts exemples i hem de seguir per aquest camí de recuperació econòmica i social que s’ha de fer a la mateixa velocitat a tot el país”, ha assegurat Geis.

La consellera Geis ha destacat com el sistema universitari català compleix la triple missió de formar a les persones, fer recerca científica i transferir el coneixement a la societat gràcies a la vinculació amb el seu entorn. En aquest sentit, ha qualificat de “modèlica” a la URV que, actualment, ja ha superat els 13.000 estudiants matriculats i compta amb 241 grups de recerca.

"Deute amb els joves"

Finalment, la titular del Departament de Recerca i Universitats ha afirmat que “tenim un deure amb el jovent del nostre país: si vol marxar ha de ser una opció i no una obligació”. I ha continuat dient que “hem de fer totes aquelles polítiques per començar a sembrar aquest present i futur, i així tinguin les màximes oportunitats possibles en aquest país que és Catalunya”.

En aquest sentit, Geis ha explicat que amb el nou pressupost i el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement, “hem de poder millorar el finançament de totes les universitats, fer polítiques de transferència, de millora de les infraestructures i del relleu generacional”, i per tant, “com a país ens hem de creure que l’hem de vertebrar a través del coneixement”, ha reblat.

Precisament, la consellera també ha visitat el Port de Tarragona que manté una estreta col·laboració amb la URV en matèria de formació de personal, recerca, desenvolupament tecnològic i intercanvi d’experts, entre d’altres. En l’últim any, port i universitat han impulsat conjuntament un projecte de restauració de la vida marina amb la col·locació de biòtops o un Màster de Direcció d’Operacions Logístiques, entre d’altres.

 

 

Imatge principal: la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis / ACN