El conseller delegat de Gas Natural Fenosa, Rafael Villaseca, ha urgit avui les administracions, i en particular el Govern català, a establir "regles clares" davant els casos de pobresa energètica per evitar més tragèdies com la de l'anciana morta a Reus (Baix Camp). En una compareixença davant la Comissió d'Empresa del parlament català, Villaseca s'ha referit així al cas de Rosa Pitarch, l'anciana de Reus que tenia la llum tallada des de feia dos mesos i que al novembre va morir com a conseqüència d'un incendi causat per una espelma.

El directiu de la multinacional energètica ha emplaçat el Govern català a desplegar la llei catalana sobre la pobresa energètica, aprovant per a això un reglament, i ha insistit que després del tràgic succés de Reus no hi ha "un problema de diners, sinó d'organització". Villaseca ha dit que resulta "lamentable constatar que entre tots no hàgim estat capaços d'evitar" aquesta tragèdia, ha afegit que això obliga a una "reflexió" conjunta i ha mostrat el compromís de Gas Natural de "fer les coses millor".

Això no obstant, el directiu de la multinacional ha insistit a argumentar que quan la companyia va tallar la llum a aquesta anciana desconeixia la seva situació de vulnerabilitat, perquè els serveis socials de l'Ajuntament de Reus, que l'havien assistit d'altres vegades, no li ho havien comunicat. En canvi, ha afegit Villaseca, els serveis socials de l'Ajuntament de Reus sí que van traslladar a la companyia el 2016 una relació de 140 persones en situació vulnerable.

Llei de pobresa energètica

Quant a la llei catalana de pobresa energètica, ha assegurat que l'actual és la tercera versió que es posa en marxa, i que en les dues primeres versions no es demanava a la companyia que hi hagués "avís previ" abans del tall de subministrament.

Villaseca ha dit després, en declaracions als mitjans, que el sistema que utilitza davant casos de vulnerabilitat és que els serveis socials faciliten primer a la companyia el llistat de clients vulnerables, i que la companyia a continuació suspèn el tall, però que Gas Natural està disposada a variar el sistema si així ho considera l'Administració. També ha explicat que la Generalitat li ha enviat recentment una proposta de conveni en matèria de pobresa energètica i s'ha compromès a estudiar-la.