La Fiscalia General de l'Estat no descarta traslladar a l'Audiència Nacional el cas del franctirador detingut i en presó provisional per haver preparat presumptament un atemptat contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per l'exhumació del cos de Franco del Valle de los Caídos.

De moment el cas és al jutjat d'instrucció número 3 de Terrassa. L'home està investigat per conspiració per atemptar contra l'autoritat amb ús d'arma, delicte d'amenaces greus, delicte de tinença il·lícita d'armes, municions i explosius, i un delicte d'odi.

El fet que tot i que les proves, com els missatges de Whatsapp, mostressin la clara intenció d'atemptar contra el president de l'estat espanyol —una de les tipologies del delicte de terrorisme—, però que la fiscalia, el jutge i els Mossos no valoressin aquest delicte, ha crispat l'opinió pública i ha provocat comparacions inevitables amb el cas dels CDR.

Avui fonts de la Fiscalia General de l'Estat han explicat que el fiscal que porta el cas a Terrassa "no descarta que es pugui remetre a l'Audiència Nacional, però de moment continua a Terrassa". Els pròxims dies, per tant, i en funció de com evolucioni la instrucció, s'acabarà de prendre la decisió. 

“Una manera de parlar”

Manuel Murillo va afirmar durant la seva declaració davant del jutge que els missatges en què manifestava la seva intenció de matar Pedro Sánchez eren “una manera de parlar”. El franctirador va negar que volgués disparar contra el president espanyol, segons ha informat el programa Espejo Público d’Antena 3.

El detingut va declarar davant l’instructor que tot era “una fantasia estúpida provocada per la ingesta d’alcohol”. “He al·lucinat, ara que ho he llegit”, va arribar a dir. Pel que fa a l’arsenal trobat al seu domicili, Murillo el va qualificar de normal.

La instrucció fins ara

Els Mossos d'Esquadra van detenir el presumpte franctirador, Manuel Murillo, després d'un avís d'una dona que va veure els seus comentaris en un xat de Whatsapp. Aquests comentaris cada cop van agafar més intensitat, fins al punt d'esdevenir amenaces i de demanar ajuda per cometre un atemptat i matar el president del govern espanyol. Quan els Mossos el detenen troben un arsenal d'armes a casa seva, cosa que fa "que pesi més la tinença d'armes que les amenaces". I això és el que fa que els Mossos l'acabin posant en mans del jutge amb els càrrecs del delicte de tinença il·lícita d'armes.

Després és el jutge, un cop ha pres declaració a l'acusat, qui decideix les mesures cautelars i els delictes pels quals se l'investiga. En aquest cas determina el delicte de conspiració per haver atemptat contra l'autoritat amb ús d'arma, delicte d'amenaces greus, delicte de tinença il·lícita d'armes, municions i explosius, i un delicte d'odi.

No hi ha terrorisme, de moment, però sí conspiració per atemptar contra l'autoritat. La principal diferència que marca el criteri del jutge és que no hi ha cap organització criminal vinculada als fets ni la pertinença del detingut a cap organització. 

Franco i Catalunya

La intenció de matar Pedro Sánchez queda argumentada en els missatges de Whatsapp del detingut per l'exhumació del cos de Francisco Franco.

Tanmateix, el recurs que presenta l'advocat de l'acusat en què reclama la seva llibertat provisional posa sobre la taula el context polític català. Diu exactament: "Les manifestacions de l'investigat s'han d'interpretar en el context de la problemàtica política ocorreguda a Catalunya".

La defensa obvia el motiu principal del presumpte atemptat i barreja el procés independentista en la investigació del que hauria estat l'assassinat del president del govern espanyol.