El Papa Francesc s'ha acomiadat avui de l'Iraq, després de tres dies de visita, amb una missa multitudinària davant de 10.000 persones a Erbil, la capital del Kurdistan, en la qual va convidar els 10.000 fidels presents a "resistir la temptació de buscar venjança", tot i les ferides de la guerra i la violència.

El papa ha recordat el centenar de milers de desplaçats procedents de la Plana de Ninive que el 2014 van fugir de la invasió dels jihadistes de l'Estat islàmic i es van refugiar al Kurdistan, regió de nord iraquià que acull la majoria dels 1,3 milions de desplaçats que hi ha a Iraq.

"Aquí a l'Iraq, quants dels vostres germans i germanes, amics i conciutadans porten les ferides de la guerra i de la violència, ferides visibles i invisibles. La temptació és respondre a aquests i a altres fets dolorosos amb una força humana, amb una saviesa humana", ha dit Francesc en la seva homilia.

El papa ha celebrat la missa en el segon estadi més gran de país, el "Franso Hariri" d'Erbil, amb capacitat per a 30.000 persones, tot i que per la pandèmia de la Covid-19 es va decidir que només pogués assistir a l'acte un terç de l'aforament. 

Papa Francisco erbil visita iraq / EFEEl Papa a l'estadi d'Erbil  / Foto: EFE

"Necessitem eliminar del nostre cor i de l'Església les nefastes suggestions del poder i dels diners. Per netejar el cor necessitem embrutar-nos les mans, sentir-nos responsables i no quedar-nos de braços plegats mentre el germà i la germana pateixen", ha declarat el Papa.

El pontífex argentí ha afegit  que Jesús "enforteix perquè sapiguem resistir a la temptació de buscar venjança, una venjança que ens enfonsa en una espiral de represàlies sense fi". "Amb la força de l'Esperit Sant, ens envia no a fer proselitisme, sinó com els seus deixebles missioners, homes i dones cridats a testimoniar que l'Evangeli té el poder de canviar la vida", ha assegurat.

"Molts de vosaltres heu ofert generosament una ajuda concreta i solidaritat als pobres i als que pateixen. Aquest és un dels motius que m'han impulsat a venir com a pelegrí entre vosaltres, a agrair-los i confirmar-los en la fe i en el testimoni. Avui, puc veure i sentir que l'Església de l'Iraq està viva, que Crist viu i actua en aquest poble seu, sant i fidel", ha confessat.

Demana unitat "per a un futur de pau"

El Papa també fet una crida a la pau i la unitat assegurant que "l'Iraq romandrà sempre amb mi, en el meu cor". "Els demano a tots vostès, benvolguts germans i germanes, que treballin junts en unitat per un futur de pau i prosperitat que no discrimini ni deixi enrere a ningú", ha afegit en el missatge final, que ha estat interromput en diverses ocasions pels aplaudiments dels assistents.

D'altra banda, ha promès les seves oracions per aquest "estimat país" i, en particular, per "els membres de les diferents comunitats religioses".

Francesc ha recordat en el seu missatge "als cristians de les diferents confessions, molts dels quals aquí han vessat la seva sang sobre el mateix sòl". "Però els nostres màrtirs resplendeixen junts, estrelles al mateix cel. Des d'allà dalt ens demanen caminar junts, sense vacil·lar, cap a la plenitud de la unitat", ha afegit.

El pontífex ha recordat a les víctimes de la violència també en el seu perfil de Twitter. "Déu Totpoderós, el nostre creador que estimem la família humana, nosaltres fills i filles d'Abraham, demano que totes les víctimes de la violència puguin reposar en la teva pau i llum".

Dona gràcies al poble kurd

El pontífex ha agraït la tasca de les autoritats religioses de país "que han treballat tant per aquest viatge" i a tots els que han preparat la visita i el van acollir amb afecte, en particular a poble kurd.

"En aquests dies viscuts al costat de vostès, he escoltat veus de dolor i d'angoixa, però també veus d'esperança i de consol. I això és mèrit, en gran manera, d'aquesta incansable obra de bé que ha estat possible gràcies a les institucions de cada confessió religiosa", ha afegit Francesc al seu missatge de comiat.

papa francisco visita iraq efe

El Papa a l'estadi d'Erbil  / Foto: EFE

Conclou el viatge a Iraq

Amb aquesta missa el papa ha conclòs el seu viatge a l'Iraq, on ha mantingut cites històriques, com la reunió que va tenir amb el gran aiatol·là Ali A l'Sistani, màxima autoritat religiosa dels xiïtes, i la visita a Ur dels Caldeus, on la tradició indica que va néixer el profeta Abraham.

El passat més recent

En la jornada d'avui, el papa s'ha traslladat a Mossul per pregar per les víctimes de les guerres entre la runa d'una ciutat devastada pels terroristes de l'Estat Islàmic ja Qaraqosh, on va celebrar l'àngelus amb la comunitat cristiana que ha anat tornant a la zona després de la derrota dels gihadistes. 

L'objectiu del Vaticà per aquesta visita emblemàtica era reunir les comunitats cristianes del país i animar-les a romandre malgrat dècades de guerra i inestabilitat, tal com ha recordat en el discurs. 

Mossul va tenir una profunda importància simbòlica per ISIS i es va convertir en l’eix vertebrador burocràtic i financer del grup. L'alliberació va arribar el juliol del 2017, després d’una ferotge batalla de nou mesos. Segons les primeres investigacions, van morir entre 9.000 i 11.000 civils. 

La comunitat cristiana de l'Iraq s'ha reduït d'1,5 milions abans de la invasió dirigida pels Estats Units del 2003 que va expulsar Saddam Hussein a només 400.000 actuals, aproximadament l'1% dels 40 milions que vivien al país de majoria musulmana. La majoria d'ells havien viscut a les vastes planes de la província de Nínive, al nord de la província, que es va fixar en el 2014.

Tot va començar el juny del 2014, quan es va declarar un califat que s'estenia des del territori del nord de Síria fins al nord i l'oest de l'Iraq. Va ser des de la mesquita al-Nuri de Mosul on el líder del grup, Abu Bakr al-Baghdadi, va fer la seva única aparició pública quan va pronunciar un sermó demanant a tots els musulmans que el seguissin com a califa. Tot i que el grup extremista ja no controla cap territori, encara realitza atacs esporàdics, sobretot al nord

El país també ha rebut una sèrie d'atacs de coets recents de milícies recolzades per l'Iran contra objectius dels Estats Units, violència lligada a les tensions entre Washington i Teheran.

 

Imatge principal, el Papa a l'estadi d'Erbil  / EFE