La localitat tarragonina de Salomó espera els resultats de les proves d'ADN dels 22 cossos trobats a la fossa comuna del cementiri, la primera exhumada al Camp de Tarragona. La fossa es va obrir fa tot just un any, a petició de dues famílies de Bell-lloc (Pla d'Urgell) que eren coneixedores del fet que els seus fills havien estat enterrats a Salomó. Així doncs, es compleix un any de l'obertura d'una tomba on es van localitzar les restes de 22 soldats morts el gener de l'any 1939.

Quan ja ha fet un any d'ençà de l'obertura de la fossa, el poble de Salomó, habitat per unes 500 persones, espera que es resolgui la incògnita sobre la identitat de tota la resta de cossos que van aparèixer amuntegats en una fossa comuna a tocar del mur del cementiri. Avui dia, una placa commemorativa recorda l'indret.

Un cop totes aquestes persones van ser assassinades, es carregaven en un carro i un cop al cementiri eren transportats en llitera fins a la fossa, on es bolcaven. N'és prova el fet que hi ha documentació escrita de l'any 1939 al respecte.

 

cementerioSalomónACN
Pla general del cementiri de Salomó (Tarragonès)/ ACN

A l'espera de l'ADN

Un cop s'ha fet la feina arqueològica i antropològica, el següent pas és l'estudi de l'ADN per identificar el màxim nombre possible de víctimes, que es porta terme a la Universitat Autònoma de Barcelona, relacionant amb els perfils genètics dels familiars de desapareguts que han donat una mostra d'ADN. La previsió és que amb les anàlisis s'identificaran els dos joves soldats de Bell-lloc, Josep Bellet Pérez i Ramon Carné Pereta i que les seves famílies podran recuperar les restes després de més d'una dècada intentant que es faci aquest treball d'exhumació de fosses. 

Respecte als cossos que no puguin ser encreuats amb mostres genètiques d'ADN, restaran en uns nínxols que ha ofert l'Ajuntament de Salomó, identificats i numerats per si algun familiar reclama les restes.

 

PlacaFossaSalomón
Pla detall de la placa commemorativa a la fossa comuna del 1939 del cementiri de Salomó (Tarragonès)/ACN

L’Estat invertirà 335.000 euros a Catalunya per obrir fosses

El govern espanyol dedicarà 335.000 euros en matèria de Memòria Democràtica a Catalunya per "buscar, identificar i dignificar" persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la Dictadura. Així doncs, en un comunicat de la delegació del govern espanyol a Catalunya s'ha detallat que la inversió forma part dels 3 milions d’euros que l'Estat repartirà entre les comunitats autònomes a través de la Conferència Sectorial de Memòria Democràtica.

Concretament, 2 milions es destinaran a tasques d'exhumació i el milió restant serà per a activitats de divulgació dels treballs, de dignificació dels llocs d'enterrament i el foment de llocs de memòria. Amb aquesta partida milionària, el govern espanyol apunta que es reverteixen les retallades de l'anterior govern del PP que l’any 2013 va deixar sense diners les polítiques de memòria històrica.

 

 

Imatge principal: Treballs d'exhumació a la fossa comuna de Salomó (Tarragonès) / ACN