Més de 1.500 persones evacuades de les seves llars segueixen observant com els cossos d'emergències treballen per controlar i apagar el primer Gran Incendi Forestal (GIF) de l'estat espanyol d'aquest 2023, entre les províncies de Castelló i Terol. Cremen més de 4.300 hectàrees i el perímetre del foc s'ha ampliat de poc menys de 30 quilòmetres (aquest dijous quan va començar el foc), a més de 50. Segons les últimes dades facilitades pel servei Emergències 112 de la Generalitat Valenciana, hi ha 23 mitjans aeris treballant i més de 500 terrestres, a més d'una cinquantena de camions. Però el fort vent, que ha superat els 50 quilòmetres per hora, i la sequera imperant a la zona han fet que les flames i el fum continuessin inundant les valls i muntanyes d'aquest paratge natural. Això ha obligat a desallotjar tres pobles més: Torralba del Pinar, Pavías i Higueras. Tots tres són a Castelló i sumen uns 70 habitants en total, han estat evacuats de forma preventiva després s'ha conegut que el foc es reactivava aquesta tarda.

 

L'incendi iniciat aquest dijous no ha deixat de calcinar hectàrees de boscos des que la primera espurna va originar-se al terme municipal de Vilanova de Viver. Els operatius han treballat a la defensa del nucli de població de Montán i estan intentant controlar que el foc no continuï avançant. Tot i la virulència de les flames, de moment no hi ha habitatges afectats. La situació és molt complexa més de quatre dies després que comencés la catàstrofe, especialment en dos "punts crítics", segons el Lloc de Comandament Avançat (PMA, per les sigles en castellà). Aquests estan situats a la zona nord, a les Fuentes de los Baños, i a la zona sud, a Montán, concretament al barranc de Maigmona. Al primer treballen mitjans aeris, fonamentalment hidroavions que extreuen l'aigua de l'embassament d'Arenòs.

Efectius d'emergències de tot l'estat i angoixa dels veïns

A les labors d'extinció treballen diversos efectius dels Bombers de la Diputació de Castelló, Emergències de la Generalitat Valenciana, la Unitat Militar d'Emergències (UME), així com bombers, agents de protecció i d'altres experts a la lluita contra els incendis forestals d'Aragó, Andalusia, la Regió de Múrcia Castella-La Manxa. També hi ha dos helicòpters i quatre avions Foca del govern espanyol treballant a la zona. D'altra banda, des de Catalunya, la Generalitat ha enviat finalment dos nous recursos aeris aquest dilluns per la tarda, que s'han incorporat cap a dos quarts de cinc a l'operatiu per controlar el foc que ja crema més de 4.300 hectàrees entre les províncies de Castelló i Terol.

Un hidroavió actua a l'incendi a Vilanova de Viver (Castelló) / DOMENECH CASTELLÓ - EFE
Un hidroavió actua a l'incendi a Vilanova de Viver (Castelló) / DOMENECH CASTELLÓ - EFE

Però, tot i els esforços, l'angoixa dels veïns i ramaders afectats continua i, fins i tot, va en augment. L'alcalde de Montán, Sergio Fornás, ha assegurat que els veïns desallotjats, uns 200, estan vivint la situació amb "moltíssima incertesa i preocupació" especialment ara que "s'ha reactivat el foc en una zona de Montán molt complicada". Tenen por que el vent vagi revifar el foc i que canviï de direcció i calcini completament aquest petit nucli de població. També els productors de carn de la zona pateixen pels animals, que estan, molt probablement, destinats a morir de gana, de set o pel propi fum. Hi ha granges de més de 15.000 pollastres que tenen pocs dies i, com han explicat a EFE diversos vilatans, no hi ha ni llum.

Pedro Sánchez arriba a l'incendi

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha traslladat aquest matí a les rodalies del gran incendi forestal. Durant la seva visita al lloc de comandament ha assegurat que hi haurà "tot el compromís del govern espanyol quan s'extingeixin les flames per abordar les tasques de recuperació". "El més important és que no hem hagut de lamentar pèrdues de vides humanes. Encara amb l'incendi viu hem de demanar precaució", ha assenyalat des de Barracas (Castelló). Sánchez s'ha desplaçat fins al lloc per veure com continuen les labors de control i extinció, a diferència del que va succeir fa poc més d'un any al gran incendi de la Sierra de Bermeja, a Màlaga, on el president no va aparèixer en cap moment, tot i que van cremar 8.401 hectàrees, de les quals 7.664 forestals. També ha estat criticat per l'oposició i alguns alcaldes de la zona, que consideren que "més enllà de les bones paraules" els ha de "donar un cop una mà i fer més cas als pobles rurals".